Biografie: Sonu Nigam

Vandaag staat Bollywood Blog geheel in het teken van Sonu Nigam, want in het weekend verschijnt een documentaire op televisie over de manier waarop hij kijkt naar zijn leven. Hij vertelt over zijn ups en downs en hoe een reis naar het Himalaya-gebergte zijn kijk op het leven heeft veranderd.

Bollywood Blog begint de dag met zijn biografie.

Jong talent

Sonu Nigam begint zijn carrière op de leeftijd van drie, wanneer hij zijn vader op het podium vergezeld bij het nummer Kya Hua Tera Vaada van Mohammed Rafi.

Na dit succesvolle optreden staat de jonge zanger vaker naast zijn vader op het podium tijdens bruiloften en feesten. Tijdens zijn jeugd acteert hij ook nog in een aantal films. In zijn tienerjaren doet Nigam mee aan verschillende muziekwedstrijden en met succes!

Moeilijke start
Hij begint op 19-jarige leeftijd met zijn zangcarrière in Bollywood waarvoor hij samen met zijn vader naar Mumbai verhuisd. De eerste jaren zijn moeilijk. Nigam begint met het zingen van nummers van Mohammed Rafi voor een aantal “Rafi Ki Yaadein” albums, door het label T-series worden uitgebracht.

Gulshan Kumar, de man achter T- series, speelt een zeer belangrijke rol bij het opmerken en klaarstomen van Nigam’s muzikale talenten en geeft hem de kans geven om op te treden voor een groot publiek.

Na het verschijnen van deze albums, gevolgd door nog een aantal, wordt Sonu bestempeld als ‘Rafi kloon’.  In 1990 krijgt Nigam de kans om te zingen voor de film Janam, maar helaas wordt deze CD nooit op de markt gebracht.

Nigam begint met het inzingen van verschillende jongles en reclamespotjes voor de radio. Dit brengt hem bij de populaire zangtalentenjacht Sa Re Ga Ma. Hierna is er geen weg meer terug voor de zanger.

SaReGaMa
Deze show geeft Nigam de kans om zijn zangtalent te presenteren op een groot platform. En dat lukt hem. Hij krijgt het nummer Achcha Sila Diya aangeboden van de film Bewafa Sanam(1995). Het nummer wordt erg populair en Nigam’s populariteit begint te groeien.  

Droom wordt werkelijkheid
Nigam presenteert het programma SaReGaMa met veel passie en charme. De show groeit uit tot één van de meest populaire shows op de Indiase televisie. Nigam werd het nationale gezicht van dit programma en wordt tot op de dag vandaag met het programma geassocieerd. 

De eerste aflevering van “Sa Re Ga Ma” werd op 1 mei 1995 uitgezonden.
Na enige tijd, stromen de aanbiedingen voor optredens binnen en krijgt Nigam te zien hoe zijn populariteit onder het gewone volk groeiende is.  Zijn droom wordt waarheid.

Grote doorbraak
Maar in 1997 komt zijn grootste doorbraak. Hij zingt het nummer Sandese Aate Hai van componist Anu Malik voor de film Border. Zijn imago als ‘Rafi kloon’ wordt definitief ontkracht dankzij zijn vertolking van Yeh Dil Deewana, een nummer gecomponeerd door Nadeem- Shravan.

Door de jaren heen is Nigam uitgegroeid tot een belangrijke zanger in de Indiase filmindustrie. Hij heeft een unieke stijl en kan makkelijk varieren tussen klassieke nummers, filmmuziek en popmuziek. Dit zorgde ervoor dat de zanger vele awards op zijn naam wist te schrijven. Vandaag de dag is hij een rolmodel voor het opkomende vocale talent in India.

Eén van de hoogtepunten uit zijn carrière is het nummer Kal Ho Na Ho, dat nog altijd erg populair is onder het grote publiek. Het nummer, wordt net als Bijuriya, bij elk concert ten gehore gebracht.  

Geprezen voor veelzijdigheid
Nigam wordt erkend voor zijn veelzijdigheid, evenals zijn de emoties die hij naar voren kan brengen in zijn stem. Sonu heeft naast het Hindi in vele talen met een uitstekende uitspraak en accent; waaronder Bengaals, Oriya, Kannada, Punjabi, Tamil, Telugu, Engels, Bhojpuri, Urdu, Nepalees en Marathi.

Lees ook:Sonu Nigam concert uitverkocht
Lees ook:I Wanna Go remix met Britney Spears en Sonu Nigam
Lees ook:Sonu Nigam staat in oktober in de Heineken Music Hall
Lees ook:Het is bevestigd! Jay Sean en Sonu Nigam gaan samenwerken
Lees ook:Video’s: Sonu Nigam Live in Concert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.