Column: Oog om oog, tand om tand?

Na een strijd van 13 dagen overleed ‘Amanat’ op zaterdagochtend aan de gevolgen van multi-orgaanfalen. De 23-jarige studente geneeskunde werd twee weken geleden door zes mannen zwaar mishandeld en verkracht in een rijdende bus in Delhi.

De hele wereld reageerde al eerder vol afschuw en woede op deze zaak en nu eist India verandering. Protesten en rellen waren het gevolg. Amanat is nu symbool voor geweld tegen vrouwen. De vraag is: Wanneer wordt India wakker?

Begin dit jaar ging de discussie over vrouwelijke foeticide en we eindigen 2012 met het bericht dat een vrouw zowel in de buik als daarbuiten niet veilig blijkt te zijn.

Nog nooit eerder haalde een verkrachtingszaak zo vaak de voorpagina van de Indiase kranten. Op sociale netwerken wordt flink gediscussieerd over deze zaak en uiteraard de Indiase regels en wetten wanneer het gaat om verkrachtingen. Feiten als ’22 verkrachtingen per minuut in India’ komen nu boven tafel.

Op Twitter vliegen nieuwsberichten over verkrachtingen van kleine kinderen en zelfmoorden na een verkrachting je om de oren. Waar is het misgegaan en wat is er voor nodig om India te laten zien dat verandering nodig is en wel NU! Maar hoe verander je de houding van de maatschappij?

“Ze vragen er zelf om
Een van de argumenten die in alle discussies de boventoon voert en ook door de politie van Delhi meerdere malen werd herhaald is dat vrouwen er zelf om vragen. Dit komt met name door de kleding die zij dragen: korte rokjes en t-shirts.

Hoe kunnen vrouwen in India de politie vertrouwen om een zaak goed af te handelen, wanneer dit de gedachte is die zij naar buiten brengen?

Verkrachtingen worden niet veroorzaakt door vrouwen of hun seksualiteit. Het wordt veroorzaakt door mannen, hun perversiteit en hun zogenaamde gevoel van superioriteit. Dit is een van de gedachten waar de regering duidelijk achter moet staan en blijkbaar ook dient overbrengen bij de politie.

Bollywood is de schuldige
Een ander argument is dat Bollywoodfilms de oorzaak zijn van de verkrachtingen. Kunnen we hiermee concluderen dat voordat Bollywood/televisie bestond, vrouwen niet werden verkracht? Het is wel erg makkelijk om entertainment de schuld te geven van een mentaliteit.

Vrouwen zouden op een bepaalde manier afgebeeld, teksten in liedjes zouden neerbuigend zijn en alles bij elkaar zou ervoor zorgen dat er bij mannen een knop omgaat waardoor zij denken dat ze alles mogen doen. Wat een achterlijke gedachte! Films zijn niet echt! Het is fictie!

Een schaars geklede Katrina Kaif op het witte doek geeft een man geen recht om een vrouw seksueel geweld aan te doen. Er is een reden dat de dames zo gekleed zijn en dat is om mensen naar de bioscopen te lokken om die films te bekijken. Entertainment is entertainment. Dit geldt niet alleen voor Bollywood, maar ook voor Hollywood.

En als we Bollywood toch de schuld geven, zou dit dus betekenen dat zodra filmmakers de rollen omdraaien en massaal laten zien dat vrouwen mannen slaan/vermoorden de vrouwen in de maatschappij dat beeld zullen overnemen? Mocht dit ooit gebeuren, dan kunnen we dit argument meenemen.

Heftige reacties op dood Amanat
Bollywood reageerde geschokt, verdrietig en heftig op de dood van de 23-jarige studente. Ook zij eisen verandering!

Shah Rukh Khan deelde zijn gevoelens op Twitter en zei: “Het spijt me zo dat ik onderdeel ben van deze maatschappij en cultuur. Het spijt me zo dat ik een man ben.” Volgens de acteur “belichaamt verkrachting seksualiteit in onze maatschappij en cultuur”.

Shabana Azmi, een van de actrices die bekend staat om haar strijd voor gelijke rechten, benadrukt dat “onmacht India in het gezicht staart”. “En ze is overleden in Singapore. RIP. Vrouwelijke foeticide, oneerlijke toegang tot voedsel, onderwijs, gezondheidszorg, geen besluitvormende bevoegdheden, bruidsschat, verkrachtingen.. India wordt wakker!”

Abhishek Bachchan: “Ik ben altijd een trotse Indiër geweest, maar vandaag moeten wij ons schamen. Is er altijd een onschuldig slachtoffer nodig om deze natie wakker te schudden? Dit is niet het land waarin ik ben opgegroeid en dit is niet het land dat mijn dochter moet leren kennen!”

Farhan Akhtar: “Verdoofd. Politieke partijen zijn niet bereid om actie te ondernemen tegen hun eigen mensen die de afgelopen dagen vrouwen continue hebben beledigd met hun seksistische opmerkingen. De vraag is: Als zij hun eigen huis niet kunnen schoonmaken, hoe kunnen wij verwachten dat zij de samenleving opruimen?”

Velen twitterden een kortere boodschap: RIP democratie!

Oog om oog, Tand om tand
In een eerder artikel op Bollywood Blog kon je lezen dat Bollywood massaal pleit voor zwaardere straffen. Enkele, waaronder Salman Khan en Preity Zinta, gaven wel heel vocaal een mening hierover. Voor hun is er maar een oplossing: de doodstraf!

‘Oog om oog, tand om tand’. ‘Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden’ is wat er wordt gezegd. Maar is de doodstraf werkelijk de juiste oplossing? Is het de juiste boodschap aan de daders, de slachtoffers en de maatschappij? De doodstraf lijkt eerder een tijdelijke oplossing voor een permanent probleem, want hoe voorkomt de doodstraf verkrachtingen?

Mentaliteitsprobleem
Het mentaliteitsprobleem van India kan alleen worden opgelost door educatie en respect. Dit begint thuis! Hoe kan je als man een vrouw niet respecteren? Het is immers een vrouw die jouw op de wereld heeft gebracht! Iedere dag begint de business in India met een gebed aan de godin Laxmi, terwijl andere Laxmi’s worden mishandeld en verkracht.

Het tragische verhaal van Amanat benadrukt de misstanden in de Indiase maatschappij, in ieder geval Delhi. Het zou oneerlijk zijn om heel India over een kam te scheren. Sinds haar verhaal door de media werd opgepikt, horen en zien we steeds meer mensen die met hun verhaal naar buiten treden. Alle ogen op de wereld zijn gericht op een natie dat momenteel wordt afgebeeld als een gebroken maatschappij.

Iedereen hoopt en bidt dat Amanat een inspiratie voor India is om op te staan, wakker te worden en te protesteren totdat het gewenste resultaat is behaald. De regering dient te luisteren naar het volk. Elke Indiër zou zijn of haar best moeten doen om te vechten voor vrijheid en rechtvaardigheid voor vrouwen.

Het was Mahatma Gandhi die ooit zei: “the day a woman can walk freely on the roads, that day we can say that India achieved independence”.

Discussieer mee
Wat is jouw mening? Denk jij dat de doodstraf helpt of zou het de situatie juist verergeren?

Lees ook:Video: Gedraag je als vrouw!
Lees ook:Video: Slet of hoer? Cabaretière over vrouwen en Indiase hypocrisie
Lees ook:Deel 4 – Weekspecial: Mahesh Bhatt over de verkrachtingszaak, vrouwen en de rol van films
Lees ook:Video: Zwangerschap geen beperking voor werkende vrouwen
Lees ook:Amitabh Bachchan verdedigt Indiase Cinema

3 reacties op “Column: Oog om oog, tand om tand?

 1. Lauren

  Héél mooi gezegd! ben het helemaal met je eens. En zoals Abhishek zegt, waarom is er altijd een onschuldig slachtoffer nodig om deze natie wakker te schudden?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Silvia

  Wat een prachtig artikel! Goed verteld.
  Ik ben het totaal eens met Abhishek en Lauren.
  Over de vraag over de doodstraf, Ik zie dat niet als een oplossing.
  Ik denk dat zoveel mannen kunnen leren van wat er nu is gebeurt.
  De doodstraf voel je maar even, Dan ben je dood.
  Deze 6 mannen moeten nadenken en spijt hebben wat ze hebben gedaan, Dat is niet mogelijk als ze dood zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Nandini

  Super artikel! Ik ben het ermee eens dat de daders geen doodstraf moeten krijgen. Zoals Sonu Nigam zei: de daders moeten blijven leven en hun leven moet als de dood voor ze zijn.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.