Column: DDLJ – liefde opnieuw gedefinieerd

Bollywood’s langstlopende film – Dilwale Dulhania Le Jayenge (DDLJ) – draait vandaag 1000 weken onafgebroken in Maratha Mandir in Mumbai. De romantische film vierde eerder dit jaar haar 19e verjaardag.

DDLJ leerde onze generatie niet alleen maar verliefd te zijn, maar ook om te vechten voor hetgeen dat je wilt.

Iconisch liefdesverhaal
Dilwale Dulhania Le Jayenge
is wellicht de meest iconische en romantische film ooit gemaakt in Bollywood. De film had alles van een openhartig liefdesverhaal tot familiedrama. In een tijd waarin het succes van films werd beoordeeld op basis van hun gouden jubileum, zilveren jubileum of 100-dagen in de bioscoop zette DDLJ een nieuw record neer en deze wordt iedere week nog verbroken.

Eind jaren 80 ontstond er een trend van liefdesverhalen waarin het koppel wegliep van huis om gelukkig te zijn. DDLJ was anders dan die gebruikelijke liefdesverhalen en bracht een verfrissende verandering.  Hier zocht de ‘hero’ de familie op en wilde niet zonder de goedkeuring van haar ouders een nieuw hoofdstuk van hun leven beginnen.

Gevoel
Het gevoel en de sfeer van de film raakte een ieder diep in het hart. DDLJ tartte de eeuwenoude normen van filmmaken en regisseur Aditya Chopra, die met deze film zijn regiedebuut maakte, creëerde een eigen wereld vol met liefde, hartstochtelijk verlangen en toch vasthoudend aan traditionele Indiase familiewaarden.

De makers gaven ons niet alleen legendarische momenten, maar presenteerden de film op dergelijke wijze dat de content ook vandaag de dag nog relevant is. De film zet het concept van liefdesrelaties recht tegenover gearrangeerde huwelijken, maar ook de tekst dat “een vrouw elke stap in haar leven zichzelf moet opofferen” is nog altijd relevant. Deze scenes zorgden ervoor dat het publiek zich met de hoofdpersonages en de situaties kon identificeren.

Vechten voor de liefde van je leven
DDLJ
brak niet alleen alle records in 1995, maar veranderde het beeld van liefde. Diep van binnen wilde iedereen Raj of Simran zijn en mensen droomden ervan om op de DDLJ manier hun zielsverwant te ontmoeten. DDLJ leerde ons niet alleen lief te hebben, maar te vechten voor de liefde door niet op te geven.  De film vertelde het verhaal van twee compleet verschillende personages die verliefd worden en tegen alle verwachtingen in met hun koppige vastberadenheid vechten voor hun droom.

De film gaf ons ook twee supersterren in de vorm van Shah Rukh Khan en Kajol. Na DDLJ waren zij samen te zien in films als Kuch Kuch Hota Hai, Kabhi Khushi Kabhi Gham en My Name is Khan, maar niets kon deze magie evenaren.

Dilwale Dulhania Le Jayenge heeft een speciale nostalgische waarde…Van het dansen in een chiffon sari in de Zwitserse Alpen, Khan’s handelsmerk van open armen in combinatie met zijn charmes…ergens diep in ons hart woont een Raj of Simran die bereid is om te vechten voor de liefde van zijn of haar leven.

Hoewel de betekenis van liefde in films vandaag de dag is veranderd en meer mensen kiezen voor realistische cinema, kun je niet ontkennen dat wanneer het gaat om de perfecte mix van komedie, actie en romantiek, DDLJ nog altijd als grote winnaar uit de bus rolt.

En ongeacht hoeveel films het concept van romantiek opnieuw proberen uit te vinden, geen enkele zal DDLJ overtreffen.

Lees ook:Dilwale Dulhania Le Jayenge breekt opnieuw record
Lees ook:Nieuwe trailer: Dilwale Dulhania Le Jayenge
Lees ook:DDLJ viert 20e verjaardag met screening in Japan
Lees ook:Video: The Making of Dilwale Dulhania Le Jayenge
Lees ook:Video: 20 jaar DDLJ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.