Column: AIB Knockout onder vuur, maar waarom?

De politie heeft een onderzoek ingesteld nadat een aanklacht werd ingediend tegen filmmaker Karan Johar, acteurs Ranveer Singh, Arjun Kapoor en de leden van de komediegroep AIB (All India Bakchod), naar aanleiding van de YouTube uitzending van AIB Knockout.

Het trio wordt beschuldigd van ‘smerig en beledigend’ taalgebruik.

AIB Knockout verpest imago Indiase cultuur
De aanklacht is ingediend door Akhilesh Tiwari, voorzitter van Brahman Ekta Seva Sanstha in Mumbai. Hij is van mening dat de show, die lovend werd ontvangen op sociale media, zeer beledigend en misleidend is en het schone imago van de Indiase cultuur en vrouwen verpest. Hij begrijpt niet waar de organisatoren het lef vandaan halen om zo brutaal te zijn.

Tiwari hoopt met zijn aanklacht een waarschuwing te hebben afgegeven om dit soort taferelen in de toekomst te voorkomen.

De politie onderzoekt de kwestie. “Zodra we tot een conclusie zijn gekomen zullen er passende maatregelen worden getroffen”, aldus politie-inspecteur Prasanna Meer.

Politieke bemoeienis
Na de aanklacht van Tiwari, bemoeit nu ook de regering van de staat Maharashtra zich met de  driedelige uitzending.
“Ambtenaren van de cultuurafdeling bekijken de video’s. Wanneer de inhoud als vulgair wordt bestempeld zal actie worden ondernomen”, aldus de minister van Cultuur Vinod Tawde.

Roast-concept
Iedereen die India een beetje kent, weet dat een groot deel van de regering bestaat uit ‘oudere’ mannen. Deze zijn niet bekend met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van gadgets, techniek of überhaupt sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen, laat staan het concept van ‘Roast’.

Roast is een nieuw genre van komedie waarbij een celebrity plaats neemt op de bank en zich compleet belachelijk laat maken en laat beledigen door cabaretiers of andere bekenden. Daarna krijgt hij of zij de mogelijkheid hetzelfde te doen. AIB Knockout is de Indiase versie van het Amerikaanse Comedy Central Roast. Het hele idee van de ‘roast’ is om iemand af te branden.

De vraag die door mijn hoofd blijft gaan is echter: waarom? Waarom moet de regering zich gaan mengen in deze kwestie? Heeft de regering überhaupt het recht om het publiek, wat betreft komedie, te onderwijzen in moreel en immoreel gedrag  en Indiase waarden en normen?

Waarschuwing
De show begint vooraf met een waarschuwing. “Deze show is beledigend, onbeschoft en smerig. Alleen voor 18 jaar en ouder.” Dit zou genoeg informatie moeten bevatten voor de kijker, namelijk dat de aflevering  is gevuld met beledigende opmerkingen  die weleens verkeerd zouden kunnen worden opgevat.

De keuze om te kijken is aan de kijker zelf . Zelfs na de eerste waarschuwing volgt er nog een. Presentator van de avond, Karan Johar, opent de AIB Knockout met de zin: “Laat de vuiligheid beginnen.”

Je zou kunnen denken dat als je als kijker niet wilt worden overspoeld met ‘troep’, je dan zelf de beslissing kunt nemen om te stoppen met kijken. De waarschuwingen zijn er niet zomaar.  Maar daar hebben we het mis.

4 miljoen keer bekeken
De aflevering van AIB Knockout werd op 28 januari op YouTube geplaatst en was binnen enkele dagen al meer dan 4 miljoen keer bekeken. Vanaf de aankondiging tot op het moment dat je op de link klinkt was je als kijker al voorbereid voor het beledigende karakter van de uitzending. Iedereen die meedeed aan de uitzending wist waar ze aan begonnen.

Als de regering van India daadwerkelijk zo begaan is met het verlies van de Indiase cultuur, laat ze dan maar eerst maar eens goed kijken naar de cultuur van verkrachtingen, corruptie, religieuze oorlogen, geweld en vrouwelijke foeticide. Dat is een mooie plek om te beginnen.

Komedie heeft als doel het publiek te amuseren en aan het lachen te maken. De beschaafde samenleving waar wij in leven is niet het ware gezicht. Het is slechts een masker en af en toe dient dat masker af te gaan en dient de mens haar ware gevoelens te tonen zodat je even jezelf kunt zijn. De volgende dag keren we weer terug in die ‘beschaafde samenleving’. Dat is wat AIB heeft gedaan.

NOTE: AIB verwijdert Roast van YouTube
AIB heeft inmiddels de links naar de aflevering verwijderd. In hun verklaring benadrukken ze dat dit niet is gedaan omdat ze hiertoe werden gedwongen door instanties of de regering.

“Wij hoopten met dit concept een stapje verder te kunnen gaan, maar dat is helaas mislukt. Het was nooit onze intentie om mensen te kwetsen. Dat is nooit het doel geweest en dat is ook nooit het doel van een cabaretier. Onze taak is om het nieuws uit te vergroten. Dat is of grappig of juist niet. Wij respecteren een kritische mening en u heeft het recht om kritisch te zijn. Dit werkt natuurlijk als het van beide kanten komt. ”

“De afgelopen dagen waren wij het onderwerp van gesprek en zijn wij overspoeld met kritiek en veroordelingen. Deze Knockout zou er in een veilige cultuur niet moeten toedoen. Wij willen alle fans bedanken voor hun steun. Grote dank ook aan degenen die naar voren zijn gekomen en hebben gezegd dat wij het recht hebben om te zeggen wat we willen. Niet alleen als cabaretiers, maar wat nog belangrijker is: als burgers van dit land.”

“Wij moedigen iedere vorm van dialoog aan over het onderwerp Vrijheid van Meningsuiting, niet alleen voor onszelf, maar alle kunstenaars, commentatoren en alle burgers in het land die niet het voorrecht hebben van sociale platforms en het bereik dat wij hebben.”

“Wij hopen spoedig tot een oplossing te komen zodat we ons daarna kunnen richten op belangrijkere zaken in de wereld zoals de Cricket World Cup.”

Why So Serious?
Het is jammer dat de regering zich met ieder klein dingetje binnen de televisie- en filmwereld bemoeit, terwijl er veel belangrijkere punten op de agenda staan…Zal het in India ooit mogelijk zijn om naar jezelf te kunnen kijken en te lachen om jezelf? Why so serious?

Lees ook:Shahrukh Khan geëerd door Koreaanse regering
Lees ook:“Er is geen excuus meer om geen vooruitgang te boeken”
Lees ook:‘Indiase acteurs worden wereldberoemd’
Lees ook:Delhi-6 beleeft zijn Europese premiere op Venice Film Festival
Lees ook:Robert Downey Jr is fan van Aamir Khan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.