15 films die ons trots maken op India

Het is grappig, maar tegelijkertijd ook treurig dat het gevoel van patriottisme alleen op 15 augustus of 26 januari in ons naar boven komt. Maar Bollywood heeft nooit het belang van deze data in het leven van een Indiër verwaarloosd.

Indiërs schreeuwen hun leuzen misschien wel niet van de daken, maar wanneer iets patriottisch op het witte doek verschijnt kunnen ze het niet laten.

Bollywood Blog zet enkele films op een rij die ons altijd herinneren aan de betekenis van deze zuurverdiende vrijheid.

Mother India (1957)
We beginnen uiteraard met de moeder van alle patriottistische films: Mother India. Wellicht dat velen denken dat Mother India niet echt behoort tot de categorie patriottisme. Maar dit woord betekent niet alleen strijden voor je land. Vrijheid is een uitdrukking. Oude tradities doorbreken is ook een vorm van vrijheid.

Nargis beschrijft op een prachtige manier het lot van een alleenstaande moeder, maar ze toont de moed om door te gaan…en ze moet… voor haar kinderen. Ze zal haar kinderen altijd beschermen, wat er ook gebeurd. Maar wanneer haar kinderen het bij het verkeerde eind heeft, deinst ze er ook niet voor terug om maatregelen te nemen.

Haqeeqat (1964)
Ze zeggen weleens dat niemand een sterker gevoel voor het land heeft dan een soldaat. Zijn leven bestaat uit strijd, maar hij geeft niet op. Haqeeqat vertelt het van een klein peloton tijdens de Sino-Indiaase oorlog. Zij raken in de minderheid en worden gedood tijdens de Chinese invasie. Het nummer Kar Chale Hum Fida Jaano Tan Saathiyo bezorgt een ieder ook vandaag nog kippenvel.

Shaheed (1964)
De een zegt dat hij gelijk had, anderen twijfelen over zijn manier van het verkrijgen van vrijheid, maar Bhagat Singh was en is nog altijd een van de grootste vrijheidsstrijders die India ooit heeft gezien. Bhagat Singh is misschien wel de enige martelaar die zowel geliefd en vereerd wordt door mensen van alle leeftijden.

Saat Hindustani (1969)
Bij oorlog ontstaat het beeld dat deze zich altijd op de grens afspelen. Maar toen India nog als kolonie tot Engeland behoorde, werd er op iedere hoek in het land gestreden.

Saat Hindustani vertelt het verhaal van zeven kameraden die in opstand komen tegen de Portugese koloniale overheersing in Goa. Wist je dat acteur Amitabh Bachchan zijn eerste award won voor deze film: De National Award voor Beste Debuut.

Purab Aur Paschim (1979)
Je hoeft geen oorlog voeren om het patriottische gevoel over te brengen. Liefde voor het land is genoeg om je die tag toe te kennen. Manoj Kumar’s Purab Aur Paschim wees de Indiërs op de obsessie om zich in het buitenland te vestigen waar ze de Indiase waarden en normen vergeten. Het westen en het oosten staan lijnrecht tegenover elkaar.

Gandhi (1982)
Er zijn veel films en documentaires gemaakt over de vader van onze natie, Mahatma Gandhi, geweest, maar het was regisseur Richard Attenborough die duidelijk vertoonde wat Gandhi predikte en wat hij beoefende. De film liet zien hoe Gandhi de vrijheidsbeweging met een sterke wil leidde zonder veel nadenken over iets of iemand.

Krantiveer (1994)
Het is de laatste toespraak van acteur Nana Patekar, voordat hij wordt opgehangen, die deze film op deze lijst zet. Iedereen herinnert zich zijn speech waarin hij toelicht dat Hindoes en Moslims een zijn, want de kleur van een ieders bloed is rood.

Border (1997)
Regisseur JP Dutta creëerde magie op het witte doek. Hij nam niet alleen de oorlog tussen India en Pakistan uit 1975 als uitgangspunt, maar wist zijn idee op het witte doek tot leven te brengen door een zeer sterke cast samen te stellen bestaande uit sterren als Sunny Deol, Suniel Shetty, Jackie Shroff en Akshaye Khanna. Het nummer Sandese Aate Hain is nu volkslied elke soldaat.

Lagaan (2001)
Een fictief verhaal dat precies de patriottische snaar bij het publiek wist te raken. De cricket-wedstrijd op het eind zorgt ervoor dat je vastgenageld zit aan je stoel. Geleid door acteur Aamir Khan, werd deze film genomineerd voor een Oscar in de categorie van Beste Buitenlandse Film.

Gadar: Ek Prem Katha (2001)
De verdeling van India in Pakistan en India deelde het land niet alleen op, maar liet tevens veel littekens achter. Gadar neemt dit als uitgangspunt, bouwde er een liefdesverhaal omheen en werd een van de grootste blockbusters. De film was weliswaar enigszins denigrerend voor het buurland, maar de Indier voelde de liefde voor zijn land.

The Legend Of Bhagat Singh (2002)
The Legend Of Bhagat Singh vertelt het verhaal van de martelaar die zijn leven gaf voor zijn land, zonder een spier te vertrekken.

Swades (2004)
Met de tijd verandert de betekenis van patriottisme. De dagen dat mensen krijsend hun slogans verkondigden zijn voorbij. Om je land of volk te dienen hoef je niet naar de grens om te vechten, maar geef simpelweg terug wat jij hebt gekregen.

Regisseur Ashutosh Gowairkar nam dit idee als uitgangspunt voor zijn film Swades waarin acteur Shah Rukh Khan zijn roeping in India vindt, ondanks dat hij als projectmanager bij NASA werkt.

Rang De Basanti (2006)
Meer dan grenzen is het vandaag de dag de mens die een grote bedreiging vormt voor vrede en veiligheid. Jongeren voelen zich niet zo zeer verbonden met het land, maar wanneer ze in een hoekje worden geduwd kunnen ze ieder moment in een Bhagat Singh veranderen.

Rang de Basanti vertelt het coming-of-age verhaal van een groep vrienden die besluiten om het recht in eigen handen te nemen wanneer zij voelen dat hen onrecht wordt aangedaan.

Chak De! India (2007)
Niets brengt mensen samen in India dan cricket, maar ook de nationale sport hockey verrichtte wonderen in 2007. Met Shah Rukh Khan aan het hoofd van een dameshockeyteam zagen we hoe de dames, afkomstig uit verschillende streken van het land, leren samenwerken om de top te bereiken. Een sterke boodschap naar de provincies van India. Het nummer Chak De! India is een nationaal anthem geworden.

A Wednesday (2008)
Een bomaanslag heeft veel invloed op het leven van een mens. Behalve dat er veel mensenlevens verloren gaan, verdwijnt ook het gevoel van veiligheid. Nooit eerder vertoonde een film het gevoel van een gewone man die geconfronteerd wordt met de nasleep van een explosie.

Lees ook:Happy Independence Day!! Bekijk de Short Film Azaad en ontdek de betekenis van vrijheid
Lees ook:Hrithik wil volkslied maken
Lees ook:Acteurs die Gandhi op het witte doek tot leven brachtten
Lees ook:Video: Jai Hind geeft je een nieuw perspectief op een onafhankelijk India
Lees ook:Richard Attenborough over zijn film Gandhi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.