Video: Bollywood en Wereld Aids Dag

Films worden meestal gemaakt om het publiek te vermaken. Maar er zijn ook films die educatief zijn en maatschappelijk bewustzijn creëren.

Op Wereld Aids Dag kijken we naar hoe Bollywood de kwestie HIV / AIDS heeft behandeld…een onderwerp dat door een groot deel van de filmmakers wordt genegeerd.

Durex
Met een stijging van seks-gerelateerde ziekten startte Durex dit jaar een campagne met hun nieuwe gezicht: Ranveer Singh. Singh koos de coolste manier om meer bewustzijn te creëren en veilig vrijen te promoten.

De door Singh bedachte commercial brengt de juiste boodschap over zonder opdringerig of smerig te klinken. Hij benadrukt in het nummer Let’s Do The Rex’ het gebruik van condooms en promoot niet alleen het merk.

Salman Khan
Salman Khan heeft een groot aantal fans over de hele wereld. De 49-jarige acteur slaagde er echter in om indruk te maken op de Amerikaanse acteur en activist Richard Gere.

In de talkshow Koffee with Karan sprak Gere over wat Khan tijdens de AIDS voorlichtingsdag deed om meer bewustzijn te creëren over HIV / AIDS.

“Khan deed het geweldig op de voorlichtingsdag. Hij ging naast een HIV-geïnfecteerde man staan en zei dat hij van hem hield. En als zijn fans niet van hem hielden, dan betekende dit dat zij ook niet van Salman hielden. Hij voegde toe dat zijn fans ook niet meer naar zijn films hoefden te komen als het niet zo was.”

Phir Milenge
De film Phir Milenge, met in de hoofdrollen Shilpa Shetty, Salman Khan en Abhishek Bachchan, belicht de problematiek van HIV / AIDS.

Phir Milenge vertelt het verhaal van Tamanna, een succesvolle carrierevrouw, die plotseling ontdekt dat ze HIV-positief is. De film laat zien waar deze patiënten mee te maken krijgen op hun werkplek: onwetendheid, angst, stigmatisering en discriminatie. Tamanna neemt de stap om naar de rechtbank te gaan en te vechten voor de rechten van HIV-patiënten.

Shetty ontving diverse onderscheidingen voor haar vertolking van de rol van een HIV-patiënt. “Waarom maken we geen films over HIV-positieve patiënten? Het is een sociaal stigma in onze maatschappij. Wij proberen met deze film dit probleem toe te lichten. Wij hopen dat deze film zorgt voor een debat en sociaal bewustzijn over AIDS in ons land. Het wordt hoog tijd dat we hier openlijk over spreken.”

My Brother Nikhil
De film My Brother Nikhil is waarschijnlijk een van de beste films over AIDS in Bollywood. Acteur Sanjay Suri gaf een geweldige performance als aids-patiënt die door zijn familie en vriendin in de steek wordt gelaten. Zijn enige hoop is zijn zus (Juhi Chawla) die hem door dik en dun blijft steunen.

De film gaat tevens in op homoseksuele relaties en zegt homoseksuele mannen zijn normale mensen die ook een plaats in de samenleving verdienen. De boodschap van deze film is hoop voor aids-patiënten…dat er mensen zijn die om hen geven, er voor hen zijn en die gevoelens hebben.

Babloo Happy Hai
Babloo Happy Hai is een minder bekende film van regisseuse Nila Madhhab Panda (I Am Kalam en Jalpari). De film speelt zich af in de huidige maatschappij en neemt een kijkje in het leven van de jeugd en de problemen waar zij allemaal mee te maken krijgen…ook aids.

Behalve deze Bollywoodproducties zijn er ook enkele korte films geproduceerd door Bollywood. Positive, Blood Brothers en Prarambha zijn drie korte dramaproducties van regisseurs als Vishal Bharadwaj, Santosh Sivan en Farhan Akhtar, die met deze films de misvattingen en mythen over HIV / AIDS hopen te ontmantelen.

Positive

Blood Brothers

Prarambha

Lees ook:Exclusieve Trailer: Milenge Milenge
Lees ook:Ranveer Singh in Durex Commercial
Lees ook:Preview: Milenge Milenge (9 juli 2010)
Lees ook:Happy Birthday to Shilpa Shetty
Lees ook:Salman Khan creëerde zijn eigen handelsmerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.