“Een Bollywoodfilm zal waarschijnlijk nooit een Oscar winnen”

Een Bollywood film zal waarschijnlijk nooit een Oscar winnen. Dat zegt filmrecensent Derek Malcolm tijdens de 43e editie van het Internationaal Filmfestival van India (IFFI).

Het is niet precies wat miljarden fans van de Hindi Cinema willen horen, maar wanneer Malcolm spreekt kun je maar beter luisteren.

Tijdens dit festival waren vele grootheden aanwezig. Zij werden gevraagd naar wat zij nu eigenlijk vinden van Bollywood. En natuurlijk waarom, ondanks diverse nominaties, Bollywood het meest begeerde beeldje maar niet weet te winnen.

Slechte keuzes
Volgens Malcolm ligt het aan de slechte keus van het comité. “India kiest de meest verschrikkelijke films uit om in te sturen”, aldus de meest gerespecteerde filmcriticus. “Jullie moeten geen Bollywoodfilms insturen. Die werken niet. Ze zitten vol cliches.”

Hij nuanceert zijn punt. “De meeste landen sturen geen goede films in. Ze sturen films in die Amerika begrijpt.”

“De jury bestaat uit oudere mensen en nog belangrijker, zij zullen geen drie uur gaan zitten voor een film”, aldus de voorzitter van de International Film Critics Association. “Ook niet als de film goed is. Dan moet het episch zijn. Anders niet”, voegt hij toe.

Toen de Britse krant The Guardian, waar Malcolm ruim 30 jaar werkzaam was als filmrecensent, hem vroeg om zijn top 100 van beste films ooit samen te stellen (nu een beroemd boek), zette hij Satyajit Ray’s Jalsaghar op de tweede plaats.

Advies Malcolm
Malcolm adviseert India om ” fatsoenlijke, onafhankelijke films” in te sturen. “Deze films zijn relevanter voor India. Als jullie deze ontwikkeling kunnen doorzetten, dan is er zeker kans op een Oscar.”

Zanussi over Bollywood
De Poolse regisseur Krzysztof Zanussi, een van de grootste naoorlogse Europese film-makers, ontving een Lifetime Achievement Award tijdens het IFFI. Hij zei dat hoewel de Oscarjury Bollywood misschien niet waardeert, de filmindustrie wel degelijk een “betrouwbare weergave is van de populaire cultuur”.

Discussieer mee
India’s officiële inzending voor de Oscars voor 2013 is Anurag Basu’s Barfi! Hoeveel kans maakt deze film op een nominatie volgens jou?

Lees ook:Taste India Festival naar 2011
Lees ook:Paulo Coelho: “SRK verdiende een Oscar voor My Name is Khan”
Lees ook:Manjari Phadnis: “Geen slecht woord over Bollywood”
Lees ook:Dara ‘Hanuman’ Singh overleden
Lees ook:Manoj Kumar: “Liefde voor je land is belangrijker dan liefde voor een meisje”

Eén reactie op ““Een Bollywoodfilm zal waarschijnlijk nooit een Oscar winnen”

  1. Aryan

    Ik ben hier niet mee eens want de films die worden ingezonden zijn meestal films die wereldwijd goeie recencies hebben gehad en niet zulke films als bodyguard, sos of jthj. beetje vaag dit.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.