“Dat een vrouw verkrachting over zich afroept is een hartverscheurend argument”

“Om te zeggen dat een vrouw verkrachting over zich afroept is een hartverscheurend argument.” Dat zegt filmmaker Mahesh Bhatt in een recent interview.

Bhatt is een van de beste filmmakers van zijn tijd en inspireert nog altijd makers met zijn manier van filmmaken. De regisseur, die al meer dan vier decennia binnen Bollywood actief is, is mede-eigenaar van het productiebedrijf Vishesh Films samen met zijn broer Mukesh.

Het productiebedrijf staat bekend om haar gedurfde portrettering van vrouwen in films als Murder, Jism en Raaz. Deze en andere films van Vishesh Films kregen behoorlijk wat kritiek over zich heen, vanwege de sensuele manier waarop de vrouw in beeld wordt gebracht.

Patriarchale mentaliteit
Bhatt verwerpt het argument dat zijn producties vrouwen objectiveren. “De objectivering van vrouwen zit in onze cultuur en de patriarchale mentaliteit heerst binnen onze maatschappij.”

“Vrouwen zijn geboren slaven als gevolg van een traditie, die hen dwingt om onderdanig, zwak en volgzaam te zijn.  Ze krijgen te maken met onrecht en leggen een lijdensweg af om zogenaamd ‘een grote deugd’ te bereiken.

Objectivering
Hij vervolgt zijn verhaal. “Om te zeggen dat alle films verantwoordelijk zijn voor de objectivering van vrouwen is overdreven. Naar mijn mening hebben vrouwen het recht om zich te kleden zoals ze willen ​​en als dit niet past in jullie cultuur en mentaliteit, betekent dit niet dat je je er tegen moet verzetten door het onder het kopje objectivering te plaatsen.”

“Om de schuld bij een vrouw te leggen en te zeggen dat ze zich provocerend kleedt en daarmee een verkrachting over zich afroept is een hartverscheurend argument dat geen plaats heeft in ons maatschappelijk discours, “aldus Bhatt.

Lees ook:Deel 3 – Weekspecial: Mahesh Bhatt over de verkrachtingszaak, vrouwen en de rol van films
Lees ook:Vishesh Bhatt maakt regiedebuut met Murder 3
Lees ook:Video: Kalki Koechlin in een hartverscheurend monoloog
Lees ook:Documentaire: India’s Daughter
Lees ook:Deel 2 – Weekspecial: Mahesh Bhatt over de verkrachtingszaak, vrouwen en de rol van films

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.