Het Kolaveri Di Fenomeen: Tamil-hit verovert India

Heb jij het ook al voorbij zien komen op Facebook of Twitter? Als je met enige regelmaat te vinden bent op een van deze sociale netwerksites kan het je niet zijn ontgaan.

Het nummer Why This Kolaveri Di is uitgegroeid tot een ware rage. We kunnen gerust stellen dat heel India in de ban is van dit Tamil-talige lied.

En het mooie is dat het nummer niet alleen een hit is bij de Tamil-sprekende gemeenschap in en buiten India, maar nu ook de rest van de wereld langzaamaan aan het veroveren is.

Meer dan 10 miljoen hits
Op 16 november werd een clip van de opnames van dit nummer geplaatst op YouTube. Binnen een week was de video al 1,3 miljoen keer bekeken, werd het meer dan een miljoen keer gedeeld via Facebook en was niet meer weg te denken uit de lijst van Trending Topics op Twitter. En nu, twee weken later, is het aantal hits op YouTube gestegen tot een verbazingwekkend aantal van 10 miljoen.

Zelden wist een nummer zo snel uit te groeien tot een wereldwijde rage: kleine kinderen, tieners en zelfs beroemdheden als Amitabh Bachchan zijn helemaal weg van dit nummer.

Wat is er zo speciaal aan dit nummer?
Eigenzinnige teksten zijn ‘in’ in de Zuid-Indiase filmindustrie (Kollywood). De 18-jarige componist Anirudh Ravichander, die zijn debuut maakt met de soundtrack van de film 3, legt uit waarom dit nummer is uitgegroeid tot een rage.
“Wij hadden nooit kunnen dromen dat het nummer op deze manier door het publiek zou worden omarmd. Het nummer is gezongen in het ‘Tanglish’, een combinatie van Engels en Tamil. De beat is goed, makkelijk mee te neuriën en de tekst is pakkend. Ik ben blij dat het nummer zowel bij jongeren als bij ouderen in de smaak is gevallen.”

Geen nieuwe trend
Echter, volgens tekstschrijver Madhan Karky is dit geen nieuwe trend. “Iedere vijf jaar zien wij een nieuwe trend in de industrie wat betreft songteksten. De huidige trend is het gebruik van Engelse woorden in de liedjes. En het mooie is dat het Tamils nog altijd 2,5 miljoen woorden bevat die nog nooit in liedjes zijn gebruikt.”

Concept is nieuw
Acteur, zanger en schrijver Dhanush is van mening dat het concept van Kolaveri Di nieuw is. “Ik noem het een Soup Song voor Soup Boys. Een Soup Boy is in wezen een man/jongen die gedumpt is door een meisje en de Soup Song is het nummer dat hij zingt nadat hij is gedumpt. Ik had nooit gedacht dat het nummer zo populair zou worden.”

Taal is geen barrière
Dat het nummer zo populair is onder jongeren kan de acteur zich wel voorstellen. “De woorden in het nummer zijn erg populair. Daarnaast is het Engelstalig, maar gezongen met een Tamils accent. Dus ook iemand die Hindi of Telugu spreekt, zal het begrijpen. Taal is absoluut geen barrière. En tot slot denk ik dat iedere jongere zich kan identificeren met het nummer”, aldus Dhanush.

Of het nu een voorbijgaande rage is of een verandering in de manier waarop de industrie denkt, een ding is zeker – informele en gemoedelijke teksten vind je terug in recente hit-albums als Mayakkam Enna, Osthe en 3 en dat is waar de jeugd van vandaag het liefst naar luistert.

Wat betekent Kolaveri?
Kolaveri wordt voornamelijk gebruikt om een chagrijnig persoon op zijn plaats te zetten. Het is een woord dat jongeren onderling gebruiken zonder de werkelijke betekenis te impliceren. Kolaveri betekent namelijk letterlijk ‘moordlustige woede’.

In het nummer Why This Kolaveri Di wordt het woord gebruikt als metafoor om de gevoelens van de hoofdpersoon te benadrukken nadat hij is afgewezen door een meisje die hij heel leuk vond.

Lees ook:Video: Turkse cover van Why This Kolaveri Di
Lees ook:Zoon Sonu Nigam zingt eigen versie Why This Kolaveri Di
Lees ook:“Rahman’s Hosanna is onacceptabel”
Lees ook:Video: Kunwara Hoon Kunwara (Jodi Breakers)
Lees ook:Big B bedankt zijn 7 miljoen volgers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.