Persbericht: 2e editie World Cinema Amsterdam trekt ruim 9.000 bezoekers

De tweede editie van World Cinema Amsterdam, die plaatsvond in Rialto en op het Marie Heinekenplein, is vandaag succesvol afgesloten met de Parool Filmdag.

Van 10 tot en met 21 augustus bezochten ruim 9.000 bezoekers in totaal 38 lange en korte onafhankelijke films uit Latijns-Amerika, Afrika en Azië. 23 films beleefden tijdens het festival hun Nederlandse première en zullen dit najaar in de filmtheaters te zien zijn.

Films A Separation en Porfirio vallen in prijzen
De Iraanse film A SEPARATION van Asghar Farhadi is op het festival bekroond met de Parool Audience Award. De World Cinema Amsterdam Jury Award ging naar de film PORFIRIO van regisseur Alejandro Landes uit Colombia. De derde editie van World Cinema Amsterdam vindt plaats van 8 tot en met 19 augustus 2012.

Het publiek verkoos A Separation  tot beste film van het festival. Regisseur Asghar Farhadi ontvangt de Parool Audience Award, bestaande uit een bedrag van € 7.500, te besteden aan een volgend filmproject. Het aangrijpende Iraanse echtscheidingsdrama A Separation vestigt de aandacht op de klassenverschillen in de huidige Iraanse samenleving. De film won eerder de Gouden Beer op het filmfestival in Berlijn en is momenteel nog in Rialto en de Nederlandse filmtheaters te zien (distributie Cinéart). 

World Cinema Amsterdam Jury Award
Voorafgaand aan de slotfilm van het festival werd ook de World Cinema Amsterdam Jury Award uitgereikt. De jury, bestaande uit acteur Achmed Akkabi, Head of Programmes bij het Binger Filmlab Esther van Driesum en de Indiase curator/filmjournalist Meenakshi Shedde, koos uit negen films Porfirio als winnaar.

Regisseur Alejandro Landes uit Colombia nam de prijs en een bedrag van € 7.500 in ontvangst, te besteden aan een volgend filmproject. Porfirio is een ontroerende film over de worstelingen van een verlamde man en zijn wens om dit bestaan te ontvluchten. Eye Film brengt de film vanaf 29 september uit in Rialto en de filmtheaters.

Een Special Mention van de jury was er voor Riscado van de Braziliaanse Gustavo Pizzi.

Naast films ook debatten
Naast films kon de bezoeker van World Cinema Amsterdam zijn hart ophalen aan verschillende debatten, feestjes hapjes en drankjes of een van de vele Q&A’s. Het filmfestival ontving dit jaar maar liefst twaalf gasten, afkomstig uit de drie continenten. In het programma Soul of India besteedde het festival extra aandacht aan de onafhankelijke Indiase cinema.

Nieuw dit jaar was de rol die Het Parool als mediapartner vervulde. Ook de filmroutes, samengesteld door redacties van Het Parool, Cineville en De Filmkrant, waren er ditmaal voor het eerst. Op www.worldcinemaamsterdam waren dagelijks reportages vanaf het festival zien en lezen.

World Cinema Amsterdam On Tour
Nog tot en met 13 september is een deel van het filmprogramma van World Cinema Amsterdam te zien in Filmhuis Den Haag, Lantaren/Venster in Rotterdam, ’t Hoogt in Utrecht, Focus in Arnhem, Lumière in Maastricht, LUX in Nijmegen en ForumImages in Groningen.

Lees ook:Aamir Khan is zevende jurylid voor het Berlin Film Festival
Lees ook:Rahul Bose: “Ik ken op z’n minst twee homo’s in Bollywood”
Lees ook:Madhur Bhandarkar is jurylid tijdens het International Filmfestival van Cairo
Lees ook:Onir’s I AM komt naar Nederland
Lees ook:Raat Gayi Baat Gayi wint award voor Beste Film

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.