Actrices uit Bollywood – Smita Patil

Op 19 april startte Bollywood Blog een portrettenserie van de meest bekende en kenmerkende actrices uit de Indiase filmindustrie. Deze zevende en laatste week beginnen wij  met niemand minder dan Smita Patil.

Smita Patil wordt geboren op 17 oktober 1955. Ze was de dochter van politicus Shivajirao Patil. In 1974 maakt ze haar debuut met de film  Charandas Chor.


Samen met actrice Shabana Azmi, was ze één van de vier acteurs die parallelle cinema van India vertegenwoordigden . Haar prestaties werden alom geprezen, en ze was vooral bekend om haar werk in films als Manthan (1977), Bhumika (1977), Aakrosh (1980) en Chakra (1981).

Feministe
Patil was ook een actieve feministe en een lid van de Women’s Centre in Mumbai.
Ze was zeer begaan met de vooruitgang van vrouwgerelateerde kwesties, en gaf haar goedkeuring aan films die tot doel hadden om de rol van vrouwen in traditionele Indiase samenleving te onderzoeken. Hun seksualiteit, en de veranderingen waarmee een vrouw uit de middenklasse te maken kreeg in een stedelijke omgeving.

Patil kon het scherm verlichten met haar intensiteit. Haar donkere vlammende ogen vertelden grote geheimen. Ze kon je de hemel beloven, maar de hel geven. Ze had een bepaalde nonchalantheid in haar spel. Dit vond regisseur Shyam Benegal een aantrekkelijke eigenschap. Dat was de reden dat hij haar castte in Nishant, gevolgd door Bhumika, Manthan en Mandi. Daarnaast is ze ook bekend om haar rol in Arth, waarin ze de rol van een schizofrene vertolkte. En in Subah speelde ze de eigentijdse vrouw die haar huis verlaat bij het nastreven van een carrière. Deze film zijn het bewijs van het razende talent genaamd Smita Patil.

Op 13 december 1986 overleed ze ten gevolge van complicaties bij de geboorte van haar zoon, Prateek Babbar. Wie weet wat ze zou hebben bereikt, had de dood haar niet van ons weggegrist.

Lees ook:Actrices uit Bollywood – Preity Zinta
Lees ook:Weekspecial: Ranbir Kapoor over de vrouwen in zijn leven
Lees ook:Persbericht: Meer dan 25 titels op de 2e editie van het Indian Film Festival The Hague
Lees ook:Kapil Sharma niet meer in YRF’s Bank-Chor
Lees ook:Actrices uit Bollywood – Nutan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.