Recensie: Finding Fanny (12 september 2014)

Echte liefde verdwijnt nooit…Dat is de essentie van de film Finding Fanny.

Synopsis
Finding Fanny
vertelt het verhaal van vijf disfunctionele karakters uit Pocolim, een klein dorpje in Goa. Het is een plek waar nooit iets gebeurt en waar mensen hun dag vullen met nutteloze conversaties.

Op een avond wordt bij de oude postbode Ferdie (Naseeruddin Shah) een brief onder zijn deur doorgeschoven. Al snel beseft hij dat het gaat om een brief die hij 46 jaar geleden zelf op de bus heeft gedaan. De brief was gericht aan de liefde van zijn leven, Stefanie Fernandes, waarin hij haar ten huwelijk vraagt. Nu blijkt de brief nooit te zijn bezorgd.

Zijn hele leven liep hij rond met pijn in zijn hart, omdat hij dacht dat Stefanie hem had afgewezen. Een jonge weduwe, Angie (Deepika Padukone), zegt dat hij een tweede kans verdient. Hij moet haar zoeken en haar de waarheid vertellen. Ferdie is bang, maar zet zich over zijn angst heen. Want waar zou ze zijn? Is ze getrouwd? Kent ze hem nog? Of is Stefanie een verzinsel van Ferdie’s verbeelding?

Vier kleurrijke personages reizen met Ferdie mee als afleiding van hun alledaagse leven. De jonge weduwe Angie (Deepika Padukone), de bittere monteur Savio de Gama (Arjun Kapoor), de kunstenaar Don Pedro (Pankaj Kapur) en de onaangename zelfbenoemde “Lady” van Pocolim Rosalina Echaristica (Dimple Kapadia).  Het wordt een reis vol hilarische en ontroerende gebeurtenissen die voor altijd hun leven zal veranderen.

Zeldzaam
Films over een roadtrip hebben we de laatste jaren vaker voorbij zien komen. Zindagi Na Milegi Dobara, Jab We Met, Dil Chahta Hai en Highway waren grote successen. Het concept valt dus in de smaak bij het publiek. Nu was de uitdaging om een verhaal te bedenken die het publiek in hun hart zou raken.

Een film als Finding Fanny is zeldzaam. Het verhaal komt weliswaar langzaam op gang, maar blijft meteen vanaf de eerste scene boeiend. Schrijver en regisseur Homi Adajania slaagt erin om conventionele regels te doorbreken.

In de film bespreekt hij bijvoorbeeld het leven van een weduwe en haar relatie met haar schoonmoeder. Adajania presenteert fijntjes hun emotionele band en laat je nadenken over dergelijke belangrijke zaken van het leven. De roadtrip is in feite een gelegenheid voor alle personages om hun soulmates te vinden, want liefde is er voor iedereen en het is nooit te laat om voor je ware liefde te gaan.

Shah steelt de show
Alle acteurs leveren voortreffelijk werk af. De ster is zonder twijfel Naseeruddin Shah, die met zijn personage de show steelt. De rest van de cast, of het nu gaat om Deepika Padukone, Arjun Kapoor of Pankaj Kapur en Dimple Kapadia, vertolken hun personages vol passie en overgave. Ze nemen je mee in hun wereld en voor 90 minuten waan je je in het prachtige Goa.

Finding Fanny is de perfecte film die laat zien dat Bollywood meer is dan alleen maar zang en dans, zoals altijd wordt aangenomen in westerse landen. Het is een simpel, realistisch, grappig en goed doordachte film die zeker in de smaak zal vallen bij een groot kritisch publiek dat entertainment kan waarderen.

Waar commerciële films vaak de voorkeur genieten in het bioscoopaanbod van Indiase films in Nederland is het een verademing om een film als Finding Fanny er tussen te vinden. 

Ga op reis met deze vijf fantastische personages en ontdek kleine, maar essentiële levenslessen.

Lees ook:Varun Dhawan en Deepika Padukone in Hindi-remake The Fault in Our Stars?
Lees ook:Deepika Padukone in Bollywood remake The Fault in Our Stars
Lees ook:Deepika Padukone: “Ik geloof in ware liefde”
Lees ook:Deepika Padukone nu ook op Facebook
Lees ook:Deepika Padukone: “Satyamev Jayate was een oogopener”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.