Recensie: PK (19 december 2014)

Eerlijk is eerlijk, een Rajkumar Hirani film is een film waar iedereen vanaf de aankondiging vol enthousiasme naar uitkijkt. Zijn langverwachte film PK draait vanaf vandaag wereldwijd in de bioscoop en de man met de Midas touch stelt ons ook ditmaal niet teleur. Hij brengt ons een ontroerend verhaal en stelt tegelijkertijd vragen waar niemand anders zich aan durft te wagen.

Synopsis
PK* is een alien die een bezoekje brengt aan onze planeet. Het moment dat hij voet op aarde zet wordt het apparaat waarmee hij weer naar huis kan gestolen. Hij doet er alles aan om het apparaat terug te vinden.

De eigenaardige alien stelt vragen die niemand anders zou stellen en leert tijdens zijn zoektocht over God en de hypocrisie rond religie. Zijn kinderlijke nieuwsgierigheid zorgt voor bijzondere, ontroerende, lachwekkende, liefdevolle, maar soms ook catastrofale avonturen waarbij hij trouwe vrienden en machtige vijanden maakt.

Religie
Na de film OMG! Oh My God van regisseur Umesh Shukla is dit de volgende Hindi-film die zich waagt om vragen te stellen waar het religie betreft. Wat is religie, waarom geloven wij en waar is God? Dat zijn de belangrijkste vragen die in de film naar voren komen. De manier waarop geloven in het nummer Bhagwan Hai Kahaan Re Tu wordt weergegeven is simpelweg uitmuntend.

De video bij het nummer laat op een prachtige wijze zien dat er verschillende religies zijn, die elk hun eigen wijze hanteren om dichter tot God te komen. Wat het ons eigenlijk leert is dat er een God is, maar dat er verschillende wegen zijn die ons naar Hem leiden.

PK, een satire over religie en de zakelijke kant van het geloof, confronteert India met kwesties die nog altijd een probleem vormen in de maatschappij. De boodschap is niet belerend, maar wordt, net als in OMG! Oh My God, met humor gepresenteerd.

Simpele boodschap
Regisseur Rajkumar Hirani staat bekend om de simpele manier waarop hij een sociale boodschap naar voren brengt in zijn films. Net als in zijn voorgaande films Munnabhai MBBS, Lage Raho Munnabhai en 3 Idiots doet hij dit in PK opnieuw met veel humor, hartverwarmende momenten en mededogen.

Mens en emoties
Hirani toont wederom zijn genialiteit in het vastleggen van emoties. Het is zeldzaam om vandaag de dag een regisseur te vinden waarvan zijn of haar films succesvol zijn vanwege het hoge emotionele quotiënt.

Hirani is een filmmaker, met oog voor detail, die de perfecte combinatie weet te creëren van alle noodzakelijke elementen die nodig zijn om goede films te maken. Zijn films zijn simpel, inhoudelijk sterk en entertainers die je aan het denken zetten.

Cast
Aamir Khan laat met deze film zien waarom hij tot een van de beste acteurs in India behoort. Na een teleurstellende performance in Dhoom:3 slaagt hij erin zijn talent te tonen zoals dat van hem wordt verwacht.

Anushka Sharma schittert in de rol van journalist, maar de gelijkenissen met haar rol in Jab Tak Hai Jaan zijn overduidelijk. De combinatie van Sharma en Khan is echter zeer entertaining!

Acteur Sanjay Dutt is te zien in een korte rol als de Rajasthani man die bevriend raakt met PK. Daar had ik graag iets meer van willen zien. Saurabh Shukla is uitstekend in de rol van ‘Godman’. Boman Irani en Sushant Singh Rajput doen het goed.

Oordeel
Een sociale boodschap vol met humor en emoties…PK is een film met een hart. Deze moet je in de bioscoop zien!

*PK – Peekay betekent dronken. De hoofdpersonage neemt deze naam aan omdat iedereen hem vraagt Pee Ke hai Ka, wat zoveel betekent als ‘Ben je dronken’?, maar ook “Heet jij PK?”

Lees ook:Column: Onzin! PK beledigt geen enkele religie!
Lees ook:3 Idiots breekt alle records
Lees ook:Video: Hilarische parodie op PK
Lees ook:Shahrukh Khan brengt ode aan slachtoffers van 26/11
Lees ook:Recensie: New York (26 juni 2009)

Eén reactie op “Recensie: PK (19 december 2014)

  1. janet

    wil deze film graag kopen met nl ondertiteling

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.