Recensie: Dil Dhadakne Do (5 juni 2015)

Indiase ouders bemoeien zich te lang met het leven van hun kinderen. Dit is het uitgangspunt van de Bollywoodfilm Dil Dhadakne Do.

Synopsis
Een bitterzoete komedie-drama over een disfunctionele Punjabi familie. De familie besluit samen met vrienden op een 10-daagse cruise door Europa te gaan om het 30-jarige huwelijk van Kamal (Anil Kapoor) en Neelam (Shefali Shah) Mehra te vieren. Deze cruise verandert hun hele leven.

Eenmaal op het schip komen een voor een de problemen van het gezin naar boven drijven. Terwijl Kamal op het punt staat failliet te gaan, smeed hij het plan om zijn zoon Kabir (Ranveer Singh) te laten trouwen met de dochter van de rijke familie Sood.

Kabir wordt echter verliefd op een ander meisje op het schip, maar stemt toch in met het plan door zijn eigen plan te trekken. Dochter Ayesha (Priyanka Chopra) is ongelukkig in haar huwelijk en wil scheiden. Daarnaast ziet ze liever dat haar ouders ook scheiden. Dit zorgt voor een hoop commotie op het schip tussen de aanwezige familieleden en vrienden.

Wat gebeurt er met de familie Mehra? Houden ze het hoofd boven water en komen ze aan wal als een gelukkig, herboren familie of gaan ze kopje onder?

Indiase problemen
Dil Dhadakne Do kaart de vele problemen aan waar Indiase gezinnen tegenaan lopen, vooral wanneer kinderen in een Westerse of Westers denkende maatschappij opgroeien. Bijvoorbeeld een scheiding.

Een scheiding blijft voor velen een taboe-onderwerp. Het is niet makkelijk om dit nieuws aan je ouders te vertellen wanneer zij een totaal andere opvoeding hebben genoten. Eentje waarvan de regel was dat je als dochter nooit kunt terugkeren naar het huis van je ouders. Dit maakte de situatie vele malen erger.

Mening maatschappij vs gelukkig zijn
Daarnaast speelt er het altijd ‘erg belangrijke’: “Wat zullen mensen wel niet denken?” Wat de maatschappij denkt en zegt is vaak belangrijker dan het geluk van je eigen kind. En mocht je kind nog steeds echt doodongelukkig zijn in haar huwelijk, dan biedt de oplossing zich aan in de vorm van een baby. “Met een kind zullen al je problemen verdwijnen. Dan komt alles goed”, is een vaak gehoord argument.

Zelfmoord
Wanneer een gevoel of gedachtegang niet wordt begrepen wordt door de oudere generatie wel eens gegrepen naar het allerlaatste redmiddel: dreigen met zelfmoord. Emotionele chantage waarmee je de gedachte van je kinderen een andere richting op kunt sturen…althans dat is het doel. Want door te dreigen met zelfmoord hopen zij de situatie te redden, want niemand wilt dat er iets ergs gebeurt met iemand uit de familie, of nog erger… je ouders. De situatie wordt wellicht even gered, maar dit betekent niet dat dat de oplossing is voor een gelukkig leven.

Dit zijn slechts enkele issues waar de film op inspeelt. Verder gaat de film tevens in op het verschil tussen jongens en meisjes en gedwongen worden om een studie te kiezen waar je hart niet ligt. Door standaardzinnen en situaties een komische draai te geven laat regisseur Zoya Akhtar zien hoe naïef de argumenten zijn die de revue passeren.

Het publiek kan zich makkelijk identificeren met de personages, omdat de geschetste situaties en reacties bekend zijn. Maar ook het aanwezig Nederlandse publiek genoot met volle teugen van de film. “Het geeft een inkijk in het leven van een Indiaas gezin en de problemen waar zij mee te maken hebben. Dit zie je nooit”, aldus een bezoeker.

Dil Dhadakne Do is echter aan de lange kant, waardoor je aandacht na enige tijd weliswaar afneemt. Uiteindelijk geeft de film een mooie boodschap mee. Laat je kinderen los. Vertrouw erop dat zij hun eigen beslissingen kunnen nemen. Ieder hart heeft een eigen ritme en een ieder moet het doel van zijn of haar leven zelf ontdekken.

Dil Dhadakne Do ziet er fris uit, laat je lachen en nadenken over situaties zoals deze in real life voorkomen.

Lees ook:Trailer: Dil Dhadakne Do (5 juni 2015)
Lees ook:Recensie: Kidnap (1 oktober 2008)
Lees ook:Column: Zelfmoordepidemie…?
Lees ook:Big B strijdt voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen
Lees ook:Hrithik Roshan woedend op Indiase media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.