Actrice Zohra Sehgal (102) overleden

Zohra Sehgal, actrice en voormalig danseres, is vandaag in een ziekenhuis in New Delhi overleden. Ze was 102.

In de meedogenloze wereld van de showbizz, waar de ‘houdbaarheidsdatum’ van een actrice vrij kort is, bloeide de carrière van Zohra Sehgal op gedurende meerdere decennia.

Sehgal, geboren op 27 april 1912 als Sahibzadi Zohra Begum Mumtaz-Ullah Khan, groeide op in de buurt van Dehradun in een gezin van zeven kinderen. Ze studeerde aan de Queen Mary College in Lahore en nadat ze was afgestudeerd verkoos ze carrière boven huwelijk. En dat was het begin van een opmerkelijk verhaal.

Per auto en boot naar Europa
Een oom van de jongedame regelde een stage voor haar bij een Britse acteur. Sehgal maakte de reis van Lahore naar Europa per auto en boot waarbij ze door landen als Iran, Syrië, Damascus en Egypte reisde.

Uday Shankar
Eenmaal aangekomen in Europa werd ze, ondanks geen enkele danservaring, toegelaten tot een school van ballet in Dresden. Zij was de eerste Indiër op deze school. Ze verbleef drie jaar in Dresden en dat is waar zij een optreden zag van Uday Shankar en zijn dansgroep. Hij beloofde haar een baan.

Haar carrière als danseres bij choreograaf Uday Shankar begon in 1935. Vanaf 1935 tot 1943 was zij een toonaangevende danseres bij het ​​gezelschap en trad op over de hele wereld, waaronder in de VS en Japan.

Docent
In 1940 werd ze docent aan het Uday Shankar instituut in Almora. Hier ontmoette ze wetenschapper en danser Kameshwar Sehgal, met wie ze in 1942 in het huwelijksbootje stapte. Ze kregen samen twee kinderen.

Theater en Films
In de onzekere dagen voor de partitie verhuisde de Sehgals naar Mumbai. In 1945 begon Sehgal als actrice bij het Pritvi Theatre. In 1946 maakte ze haar debuut in films met Dharti Ke Lal en was daarna te zien in Chetan Anand’s Neecha Nagar. Deze film won een van de topprijzen in Cannes.

Als actrice kennen de meeste mensen Sehgal uit films als Bhaji On The Beach, Dil Se, Bend it Like Beckham, Hum Dil De Chuke Sanam en Veer-Zaara. Ze was tevens te zien in de Britse tv-serie The Jewel of the Crown. Sehgal was voor het laatst op het witte doek te zien in de film Saawariya uit 2007.

Onder de vele onderscheidingen die Sehgal ontving waren ook de drie meest gewaardeerde civiele awards: Padma Shri, Padma Bhushan en Padma Vibhushan.

Lees ook:De punjabi met een Emmy!
Lees ook:Breaking News: King of Romance – Yash Chopra overleden
Lees ook:Video: Punjabiyaan Di Battery (Mere Dad Ki Maruti)
Lees ook:Stuntmannen gewond op set Dhoom 3
Lees ook:Video: Madhuri Dixit is nog altijd de beste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.