Categorie: "Columns"

Column: AIB Knockout onder vuur, maar waarom?

De politie heeft een onderzoek ingesteld nadat een aanklacht werd ingediend tegen filmmaker Karan Johar, acteurs Ranveer Singh, Arjun Kapoor en de leden van de komediegroep AIB (All India Bakchod), naar aanleiding van de YouTube uitzending van AIB Knockout.

Het trio wordt beschuldigd van ‘smerig en beledigend’ taalgebruik.

Column: Onzin! PK beledigt geen enkele religie!

Rajumar Hirani’s film PK snijdt een zeer gevoelig onderwerp voor Indiërs aan: religie. Hoewel de film veel lof ontvangt voor de objectieve manier waarop de verschillende geloven worden belijd is er ook een grote groep dat de film wil boycotten omdat ze van mening zijn dat het Hindoeïsme belachelijk wordt gemaakt.

Waarom is religie toch zo’n gevoelig onderwerp?

Column: DDLJ – liefde opnieuw gedefinieerd

Bollywood’s langstlopende film – Dilwale Dulhania Le Jayenge (DDLJ) – draait vandaag 1000 weken onafgebroken in Maratha Mandir in Mumbai. De romantische film vierde eerder dit jaar haar 19e verjaardag.

DDLJ leerde onze generatie niet alleen maar verliefd te zijn, maar ook om te vechten voor hetgeen dat je wilt.

Column: Taboes doorbreken middels entertainment

De Hindi-filmindustrie Bollywood staat buiten India voornamelijk bekend om haar langdurige, kleurrijke, romantische musicals. Helaas zijn dit soort films de enige films waar het buitenlandse publiek aan wordt blootgesteld. Want naast deze kleurrijke fantasiewereld bestaat ook een hele andere wereld waar het doorbreken van taboes middels entertainment hoog op de agenda staat.

Seks voor het huwelijk onacceptabel?

Seks voor het huwelijk is voor de jonge generatie, zowel in India als daarbuiten, allang geen taboe meer.

Echter, vindt 89% van de Indiase ouders seks voor het huwelijk nog altijd onacceptabel.

De film Shuddh Desi Romance neemt een kijkje in het leven van deze jonge generatie en hun kijk op liefde.

Is Suraj Pancholi onschuldig?

De 25-jarige Jiah Khan pleegde begin juni zelfmoord. Zij maakte een einde aan haar leven door zich op te hangen in haar appartement in Mumbai.

Nadat het nieuws wereldkundig werd gemaakt, meldden kranten dat zij al enige tijd zeer depressief was vanwege haar mislukte filmcarrière. Een mislukte auditie zou de druppel zijn geweest.

Enkele dagen later vond de familie een afscheidsbrief waar uit bleek dat liefdesverdriet de reden was voor de zelfmoord. De schuldige: de 21-jarige Suraj Pancholi. Hij zou haar hebben aangezet tot zelfmoord.

In de brief wordt onthult dat hij haar heeft mishandeld, meerdere malen heeft bedrogen en haar had gedwongen abortus te plegen. Deze brief werd door de moeder van Khan op internet geplaatst. Pancholi werd gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid aan zelfmoord.

De moeder van Jiah Khan doet tegenwoordig onthullingen via Twitter en gaat tot het uiterste in haar zoektocht naar gerechtigheid voor haar dochter. En door recente ontwikkelingen in deze zaak geloven steeds meer mensen in de onschuld van de 21-jarige Pancholi.

Column: Zelfmoordepidemie…?

De afgelopen jaren lijkt het aantal zelfmoorden te zijn gestegen. Newsweek omschreef het recent nog als een zelfmoordepidemie. Het magazine voorspelde tevens dat zelfmoord de komende jaren in grote delen van de wereld vaker zal voorkomen.

Wat drijft mensen tot het uiterste waardoor zij hun leven gewoon opgeven?

Column: Oog om oog, tand om tand?

Na een strijd van 13 dagen overleed ‘Amanat’ op zaterdagochtend aan de gevolgen van multi-orgaanfalen. De 23-jarige studente geneeskunde werd twee weken geleden door zes mannen zwaar mishandeld en verkracht in een rijdende bus in Delhi.

De hele wereld reageerde al eerder vol afschuw en woede op deze zaak en nu eist India verandering. Protesten en rellen waren het gevolg. Amanat is nu symbool voor geweld tegen vrouwen. De vraag is: Wanneer wordt India wakker?