Pyaar Ki Pungi is geen kopie

Gisteren las je op Bollywood Blog dat de muziek van het nummer Pyaar Ki Pungi deels gekopieerd zou zijn van een Iraanse band.

Producent Dinesh Vijan snapt de aanklacht niet en ontkent enige gelijkenis tussen beide nummers.

Perzische beat
“Er is geen sprake van inbreuk op auteursrecht of enig ander recht. Er is ook geen overeenkomst tussen de twee tracks. Als je beide nummers hebt beluisterd dan hoor je zelf dat er geen sprake is van enige gelijkenis, behalve de eerste drie a vier seconden. Dat is gewoon het Perzische tintje dat aan het nummer is meegegeven en daar staat geen copyright op. Pritam’s compositie is dus origineel,” aldus Vijan.

Ook componist Sandeep Shirodkar schiet te hulp. “De enige overeenkomst tussen ‘Pyaar ki Pungi’ en ‘Soosan Khanoom’ is de Perzische beat in het begin van het nummer. Maar dat betekent in feite dat beide nummers binnen een bepaald genre passen. Muzikaal en tekstueel liggen ze ver uit elkaar.”

Nummers uit de jaren ’60 hadden allemaal eenzelfde patroon
Shirodkar geeft een voorbeeld. ”Denk eens aan de Indiase nummers uit de jaren ’60. Elk nummer had eenzelfde dhol en tabla patroon. Wil dat zeggen dat elk nieuw nummer met een dhol of tabla op de achtergrond een kopie is van een nummer dat tientallen jaren geleden werd geproduceerd? Wat nog belangrijker is, is dat alle loops die in het nummer te horen zijn officieel zijn gekocht van gevestigde software-ontwikkelaars. ”

Verzoek
De Iraanse band heeft de producenten en de componist een juridische mededeling verstuurd waarin zij hen vriendelijk verzoeken om het nummer niet meer te gebruiken in hun promotionele activiteiten. 

“Er zijn twee versies van het nummer. De versie die in de film wordt gebruikt heeft niets te maken met het nummer van deze band.  Elke poging om een procedure te starten voor de vermeende schending van het auteursrecht is ondoordacht, onbezonnen en onhoudbaar. Elke actie in dit verband zal met kracht worden bestreden in overeenstemming met de wet. We zullen zo spoedig mogelijk reageren op de aantijgingen,” aldus Vijan.

Lees ook:Makers Agent Vinod vrijgesproken van aanklacht
Lees ook:Pyaar Ki Pungi een kopie van Iraans nummer?
Lees ook:Bollywood componist Pritam opnieuw van plagiaat beschuldigd
Lees ook:Don 2 release zal niet worden belemmerd
Lees ook:Video: The making of Chammak Challo met Akon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.