Weekspecial 2009: Top 5 Soundtracks

Het jaar 2009 was een bewogen jaar voor Bollywood met veel blockbusters hits, verrassingen op acteergebied, schandalen, feestjes, premieres en uiteraard flops. In deze eerste weekspecial van 2010 kijkt Bollywood Blog naar een aantal van de bovenstaande onderwerpen.

Het jaar 2009 was een succesvol jaar op het gebied van soundtracks. Veel nummers sloegen aan en bleven lang in de hitlijsten staan. Bollywood Blog presenteert de Top 5 van hit soundtracks.

Kaminey
Eigenlijk weet je nooit welke kant het op gaat wanneer het gaat om de soundtracks van Vishal Bharadwaj. In Omkara had hij de hit Beedi Jalaile en eerder kwam hij met de klassieker Naina Thag Lenge. Iedereen keek daarom ook uit naar de combinatie van schrijver Gulzar met componist Bharadwaj voor Kaminey.

Kaminey is zeker niet wat je ervan verwacht en dat is precies waar zijn kracht ligt. Het nummer Dhan Te Nan is één van de top 5 beste nummers van 2009. Het is een cultsong geworden onder de muziekliefhebbers. Het album heeft ook nog het nummer Raat Ke Dhaai Baje. Een ritmisch nummer waarbij Bharadwaj twee mannen-en vrouwenstemmen perfect samen weet te smelten.  Andere tracks op het albums waren: Kaminey (met prachtige tekst), Fatak (met een hele mooie boodschap over AIDS), de instrumentale Go Charlie Go, en het romantishe nummer Thode Bheege.

Billu
De soundtrack van Billu werd gecomponeerd door Pritam Chakravorty. 2008 was een succesvol jaar voor de componist en hij beloofde zijn fans om de trend ook in 2009 voort te zetten. Zijn jaar begon goed met Billu.

Alle nummers van Billu hebben in de top van de hitlijsten maandenlang de boventoon gevoerd. Nummers als Marjaani, Love Mera Hit Hit, het romantische Khudaiya Khair, het emotionele Jaaon Kahan en de komediesong Billu Bhayankar deden het goed bij het grote publiek.

De bijbehorende videoclips waren niet weg te denken van het televisiebeeld. De soundtrack was en is nog altijd zeer populair bij de luisteraars. Pritam scoorde opnieuw een ‘perfect 10′.

Kurbaan
De verwachtingen voor het album Kurbaan waren niet hoog. Componisten Slim-Sulaiman en tekstschrijver Prasoon Joshi stond een moeilijke taak te wachten, maar het lukte hun om de luisteraars te binden aan een kwaliteitsproduct.

Het album begint het het prachtige romantische nummer Shukran Allah, waarin Sonu Niigaam en Shreya Ghoshal met hun prachtige stemmen dit nummer kleuren. Het album vervolgt met modern getinte Dua Hai. Het nummer brengt Qawalli, Sufi en Rock en Pop samen. De combinatie van Kailash Kher samen met Sukhwinder Singh geweldig! Ali Maula is een gevoelig nummer dat in de context van de film een gewelidge impact achterlaat. Het nummer Rasiya is een fusie tussen Indiase en Westerse klassieke muziek. Het album eindigt met de rocksong Kurbaan Hua.

De soundtrack van Kurbaan is een van de beste soundtracks waarbij het hele album je aanspreekt. Dit is het beste werk van Salim-Sulaiman sinds Fashion.

Tum Mile
Het is de laatste jaren een beetje voorspelbaar geworden, maar de familie Bhatt heeft een goed oor voor muziek. Je kan er gewoon vanuit gaan dat elke Emraan Hashmi film je prachtige muziek weet te brengen en dat gold ook voor Tum Mile.

Alle nummers van deze soundtrack zijn met hart en ziel gemaakt. De tekstschrijvers Sayeed Quadri en Kumaar hebben elk nummer geschreven zoals een schilder zijn schilderijen maakt. Tum Mile is een jeugdig, simpel ‘clubsong’ waarin liefde nader wordt uitgedrukt. Het album gaat verder met de romantische nummers Dil Ibaadat, Oh Meri Jaan en Tu Hi Haqeeqat. Daarna wordt in het melodieuze Iss Jahan Mein vriendschap nader toegelicht. Het nummer doet denken aan Hai Junoon van de film New York. Ook door Pritam overigens. En het album eindigt met Soul of Tum Mile. 2009 was duidelijk het jaar van Pritam. Hij blijft succesvolle soundtracks maken en dit jaar wist hij ons te verrassen met Love Aaj Kal, New York, Billu en Dil Bole Hadippa. En Tum Mile is een ‘soulful’ album dat zeker de komende jaren bewaard en gekoesterd mag worden.
 
3 Idiots
De soundtrack van 3 Idiots is momenteel één van de meeste beluisterde soundtracks van dit moment. Toen de soundtrack in de winkel verscheen waren de meeste critici het eens over 1 ding, de muziek is brain-dead. En dat is ook zo, wanneer je de soundtrack beluisterde zonder dat je de film had bekeken.

Het mooie aan de nummers op 3 Idiots is dat ze heel mooi samensmelten in het verhaal. Wanneer je daarna de soundtrack apart beluisterd komt het gevoel uit de film weer tot je. All Izz Well is de nieuwe mantra voor de jongeren onder ons. De nummers Behti Hawa Sa Tha Woh en Give Me Some Sunshine werden populair na de release van de film. Zoobi Doobi is een redelijk nummer en Jaane Nahin Denge Tujhe was van topkwaliteit gezongen door zanger Sonu Niigaam.

Verder hadden de volgende albums ook prachtnummers: Ajab Prem Ki Ghazab Kahani (Main Tera Dhadkan, Tu Jaane Na, Tera Hone Lagaa Hoon), New York (Hai Junoon, Mere Sang), Wake Up Sid (Iktara, Wake Up Sid), Delhi 6 (Masakali, Genda Phool) en Dil Bole Hadippa (Dil Bole Hadippa, Ishq Hi Rab Hai, Discowale Khisko).

Lees ook:Soundtrack Tum Mile uit!
Lees ook:Pritam componeert soundtrack voor Bollywood film Dangal
Lees ook:Meeste chartbusters uit films van Akshay Kumar
Lees ook:Exclusieve trailer: Uff Teri Adaa (Karthik Calling Karthik)
Lees ook:Weekspecial 2009: Top 5 Grootste flops

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.