Recensie: Haider (2 oktober 2014)

Indrukwekkend, intens, relevant en complex zijn de woorden die de film Haider van regisseur Vishal Bhardwaj het best omschrijven.

Synopsis
De film vertelt het verhaal van Haider (Shahid Kapoor). Hij komt erachter dat zijn vader (Narendra Jha) door het Indiase leger is gearresteerd en is verdwenen. Hij stopt met zijn studie poëzie en begint een zoektocht. Dan komt hij erachter dat een samenzwering leidde tot de verdwijning van zijn vader.

Interne conflicten
De film werkt vanwege het briljante acteerwerk van de gehele cast.

Shahid Kapoor schittert als Haider (Hamlet). Wat een transformatie en wat een passie! Moeiteloos weet hij te balanceren tussen twijfel, wanhoop, wraak en rechtvaardiging. Je beleeft deze emoties intens mee. Kapoor is indrukwekkend en hypnotiserend als de complexe Haider.

Tabu als Ghazala (Gertrude) is niet zo onschuldig als Gertrude. Ghazala is een getraumatiseerd en gewond ziel op zoek naar rust. Ze is opportunistisch, maar wordt verscheurd tussen haar eigen verlangens en de liefde voor haar zoon. Haar keuzes in deze versie van Hamlet zijn meer gebaseerd op de situatie. Zij beheerst het verhaal van begin tot eind.

KK Menon als de ambitieuze en manipulatieve Khurram ( Claudius) is fascinerend.  Irrfan Khan speelt een seperatist met wat duister karakter en is de fysieke incarnatie van de geest van Hamlet’s vader in het originele werk.

Kashmir
De staat Kashmir staat centraal in de film. In de meeste films wordt vaak mooie kant van Kashmir getoond, maar Bhardwaj durft de stap te nemen om ook de ziel bloot te leggen.

Kashmir is in de film eigenlijk een personage als Hamlet. De staat vecht voor vrijheid, maar het geweld ( de interne strijd) wordt steeds erger. De strijders (voor vrijheid) zijn wraakzuchtig, de inwoners lijden onder het conflict en jongeren die opgroeien in het geweld komen eruit als verstoorde zielen. Als publiek voel je de angst, pijn, hulpeloosheid en verraad. Er wordt geen gehoor gegeven aan de schreeuw om vrijheid.

De verandering van Haider gaat gepaard met de verandering van het seizoen in Kashmir. De sneeuw symboliseert de kilheid van Haider. De schoonheid van het sneeuw wordt echter al snel bevlekt met bloed, wat tevens de harde en pijnlijke realiteit van de staat Kashmir aantoont.

Chutzpah
De scene waarin een gestoorde Kapoor midden op het plein aan een groot publiek een monoloog houdt over AFSPA (Armed Forces (Special Powers) Act, 1958) maakt indruk. De manier waarop het conflict wordt uitgebeeld is een applaus waard. Wat tevens blijft hangen is het voorbeeld waarmee de term Chutzpah wordt uitgelegd. Vrij vertaald: schaamteloze brutaliteit.

Trouw aan emoties Hamlet
Regisseur Vishal Bhardwaj wist eerder succesvol de werken Macbeth (Maqbool) en Othello (Omkara) van Shakespeare te verfilmen. Hamlet is een van de bekendste en moeilijkste werken van Shakespeare.

Verschillende regisseurs verfilmden Hamlet, maar Bhardwaj toont het lef om er een politieke film van te maken. Hij weeft het verhaal naadloos tegen de achtergrond van het Kashmir conflict.

Terwijl het Shakespeare-verhaal over liefde, verraad, spionage, misbruik van macht en wraak zich op het witte doek ontvouwt,  wordt de kijker op de hoogte gebracht van hoe Kashmir gevangen zit in een strijd tussen twee naties.

Weerspiegeling van de realiteit
Haider is een werk van fictie dat de realiteit weerspiegelt. De film laat zien wat voor uitwerking en invloed een conflict als deze heeft op de gewone man.

De echte boodschap van Haider is dan ook dat wraak alleen maar leidt tot meer wraak en dat het geweld moet stoppen. Vergeef de onwetende. Ook zij verdienen een tweede kans. Bhardwaj houdt de wereld een spiegel voor. Wat je ziet is niet mooi, maar misschien is dat de eerste stap naar verandering.

Eindoordeel
Haider
is zeer intens, complex en zwaar. Haider is een film die je beleeft, Haider is Chutzpah!. Het zal dan ook niet bij iedereen in de smaak vallen. Bekijk de film voor het fantastische acteerwerk, de poëtische dialogen en voor de Chutzpah van regisseur Vishal Bhardwaj!

Lees ook:Haider was een levensveranderende ervaring voor Shraddha Kapoor
Lees ook:Vijf redenen waarom je Haider niet mag missen
Lees ook:Trailer: Haider (2 oktober 2014)
Lees ook:Foto’s: Shahid Kapur’s look in Haider
Lees ook:Tropentheater zet regisseur Rajat Kapoor in de spotlights

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.