Weekspecial 2009: Top 5 baanbrekende films

BaanbrekendHet jaar 2009 was een bewogen jaar voor Bollywood met veel blockbusters hits, verrassingen op acteergebied, schandalen, feestjes, premieres en uiteraard flops. In deze eerste weekspecial van 2010 kijkt Bollywood Blog naar een aantal van de bovenstaande onderwerpen.

Het jaar 2009 was een vintage jaar waar het publiek duidelijk liet merken iets anders te willen. Bollywood Blog presenteert de Top 5 van baanbrekende films.

devd2Dev D
Regisseur Anurag Kashyap wilde ons de moderne Devdas laten zien. Dev D had in de hoofdrol Abhay Deol en het werd een film waarbij je omnd van verbazing open bleef staan. Het prachtige camerawerk van Rajiv Ravi gaf de film een realistische, maar tegelijkertijd ook onrealisitsche sfeer. De acteurs leverden prachtwerk af en het is onvoorstelbaar dat Abhay Deol niet genomineerd is voor Beste Acteur voor zijn rol in deze film. De soundtrack van de film werd een hit en gaf ons Emotional Attyachaar. Dit werd de slogan van het jaar. De film had alles en brak alle regels van het reguliere filmmaken. Een verbazingwekkende film.  

Luck_By_Chance_2009Luck By Chance
In 2009 kwamen films met een wat ’classy’ benadering en één van de meest verfijnde voorbeelden hiervan is Luck By Chance door debutante Zoya Akhtar. Deze film liet Bollywood zien voor wat het was, met al zijn goede en slechte kanten. Het liet zien dat het leven van een beginnend acteur ook in India niet over rozen gaat. Luck By Chance had een goed script en de prachtige uitwerking ervan maakte het een geweldige ervaring voor filmliefhebbers. De dialogen door Javed Akhtar gaven de film zijn eigen touch. De soundtrack door Shankar-Ehsaan en Loy was gevoelig en binnen no-time een hit. Maar wat Luck By Chance echt maakte, waren de acteerprestaties van Farhan Akhtar en Konkona Sen Sharma, straight from the heart.

kamineyKaminey
Vishal Bharadwaj verraste ons met een film dat eigenlijk wel getypeerd kan worden als een masalafilm. Het bevatte alle ingredienten: humor, drama, actie en romantiek. Maar Kaminey zat toch anders in elkaar. Het was een donkere thriller met vage personages. Het verhaal van twee broers die op hun eigen manier hun leven willen beteren deed denken aan de films van Quetin Tarantino. De film liet je nadenken over de mogelijkheden van India. Een goed verhaal met prachtige dialogen was geweldig geregisserd door Vishal Bharadwaj. De soundtrack werd een hit en Dhan Te Nan werd een cultsong. Kaminey was een echte ‘rollercoasterride’.

paaPaa
De film Paa was de meest rustige en lieve film van 2009. Regisseur R. Balki nam de moeilijke taak op zich om een film te maken over de ziekte Progeria, waarbij het verouderingsproces van het lichaam versnelt. De film werd prachtig neergezet door Balki. Amitabh Bachchan was de hoofdattractie van de film en gaf een baanbrekende performance als 12-jarige. Paa was één van de betoverende, baanbrekende films van 2009.

3-idiots033 Idiots
En aan het eind van het jaar kwam de klapper. Rajkumar  Hirani’s film 3 Idiots, gebaseerd op het boek Five point Someone van Chetan Bhagat, verscheen met kerst in de bioscopen. En na twee Munnabhai’s maakte hij opnieuw een komedie dat je van begin tot eind niet loslaat.  3 Idiots is een film met geweldige acteurs, een prachtscript, buitengewone uitwerking, fantastische dialogen en ongelooflijk veel humor.  3 Idiots gaf ons een nieuwe mantra om het jaar 2010 mee te beginnen: All Izz Well, dat net zo snel de ronde doet net als de film zelf.  3 Idiots is niet alleen maar entertainment, het is ook simplistische cinema zoals we van Hirani verwachten.

Lees ook:Nominations voor de 55e Idea Filmfare Awards 2009 bekend
Lees ook:Nominaties voor de 16e Nokia Star Screen Awards 2009
Lees ook:Winnaars Nokia 16th Annual Star Screen Awards 2009
Lees ook:Winnaars 55th Idea Filmfare Awards 2009
Lees ook:Soundtracks CPD en DMG uit in december

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.