Indiase film over Hitler

hitler276Binnenkort verschijnt de eerste Bollywoodfilm over Adolf Hitler. In de film worden Hitlers menselijke kanten aan het einde van zijn leven belicht.

In de film Der Untergang over Hitlers laatste dagen in de Berlijnse bunker, wordt de Duitse dictator vooral neergezet als gefrustreerde schreeuwlelijkerd. In de Bollywood-versie van datzelfde verhaal moet echter de menselijke kant naar voren komen aan de hand van de relatie met Eva Braun, met wie hij kort voor zijn dood trouwde.

De Indiase film krijgt de titel Dear Friend Hitler, naar de aanhef van twee brieven die de Indiase politicus Mahatma Gandhi naar Hitler stuurde. Gandhi riep de dictator in die brieven op een eind te maken aan de oorlog. De film die aan het eind van het jaar moet uitkomen in India, behandelt de laatste dagen van Hitler en Duitsland na zijn dood in 1945.

In de film met de acteur Anupam Kher in de hoofdrol komen vooral Hitlers angsten en onzekerheden aan bod en de druk waaronder hij moeilijke beslissingen moest nemen. Eva Braun wordt in de film gespeeld door voormalig miss India, Neha Dhupia.

In de film wordt ook Hitlers relatie met India benadrukt. Zo komt de ‘Free India Legion’ in het verhaal voor, een Indias vrijheidsleger dat zich in de Tweede Wereldoorlog aansloot bij de Duitse Wehrmacht. De swastika is bovendien een bekend symbool in het hindoeïsme en boeddhisme. Hoewel Bollywoodfilms vaak lijken op vrolijke musicals waarin veel wordt gezongen en gedanst heeft de regisseur toegezegd dat Adolf Hitler en Eva Braun niet zullen gaan zingen.

(Historiek)

Lees ook:Israëliërs “geschokt” door Indiase film over Hitler
Lees ook:Dear Friend Hitler richt zich op ideologie van Gandhi
Lees ook:Anupam Kher stapt uit Dear Friend Hitler
Lees ook:Acteurs die Gandhi op het witte doek tot leven brachtten
Lees ook:Richard Attenborough was verliefd op Indiase cultuur

0 reacties op “Indiase film over Hitler

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.