“Rahman’s Hosanna is onacceptabel”

Heb jij het nummer Hosanna van componist A.R. Rahman al gehoord? Het lied is een grote favoriet bij het publiek sinds de release van de soundtrack van Ek Deewana Tha.  Maar deze week werd er door het Christelijke Seculair Forum (CSF) bezwaar gemaakt tegen het nummer. Waarom?

Hosanna is een heilige term
Het CSF in Mumbai maakt bezwaar tegen het gebruik van het woord Hosanna. Volgens het Forum is het woord een heilige term dat alleen gebruikt wordt in gebedsliederen onder de Christenen en Joden.

Volstrekt onacceptabel
Joseph Dias, secretaris-generaal van het CSF: “Hosanna is een gebed in de Bijbel en wordt door zowel Joden als Christenen gebruikt om een bepaalde vreugderoep uit te drukken. Het woord heeft sterke eerbiedige en religieuze gevoelswaarde. Dus om een lied te maken waarin een jongen zijn liefde aan een meisje verklaard door deze term te gebruiken is volstrekt onacceptabel.”

Wat betekent Hosanna?
Hosanna betekent letterlijk: Help nu! (Help toch). In het Hebreeuws zijn het twee aparte woorden: het eerste betekent redding, verlossing en het tweede alstublieft.

Het Forum zegt dat het gebruik van de term op een dergelijke denigrerende wijze de gevoelens van christenen en joden heeft gekwetst en dus zou een publieke verontschuldiging op zijn plaats zijn. Daarnaast eisen ze dat het woord uit het lied wordt verwijderd.

Geen bezwaar tegen het origineel
Vreemd genoeg werd er niet geprotesteerd tegen de Tamil-versie van het lied, dat even populair bleek te zijn. “Ik denk dat dat nummer destijds niet is opgevallen bij ons. Maar nu we het lied wel hebben gehoord, moet er iets tegen worden gedaan. Er worden toch ook geen Islamitische, hindoeïstische gebeden in de popmuziek gebruikt in zo’n soort lied? Waarom wel Hosanna? Het bagatelliseert het woord”, aldus Dias.

Het Forum heeft hun bezorgdheid via e-mail geuit aan componist A.R. Rahman, tekstschrijver Javed Akhtar, producent Fox Star Studio en platenlabel Sony Music. Bij geen gehoor, zijn ze bereid om de zaak bij de rechtbank voor te leggen.

Lees ook:“Er is niets mis met het gebruik van het woord Hosanna”
Lees ook:SRK wordt een merk
Lees ook:Seks voor het huwelijk onacceptabel?
Lees ook:Het Kolaveri Di Fenomeen: Tamil-hit verovert India
Lees ook:Pyaar Ki Pungi een kopie van Iraans nummer?

6 reacties op ““Rahman’s Hosanna is onacceptabel”

 1. Aryan

  -.- mensen hebbe gvd niks te doen.. die joseph dias kan snel beginne met bollywood films kijken want zover ik et weet worden er genoeg gebeden gebruikt (kun faya kun, Deva Shree Ganesha, Barso yaaro)

    /   Beantwoorden  / 
 2. Malika

  Nou ja zeg! Zoals Aryan zegt, worden er genoeg religieuze termen en gebeden gebruikt in Bollywood liedjes. Van allerlei verschillende religies. Ik ga toch ook niet klagen dat er in de title song van ‘Race’ ‘Allah Duhaai Hai” wordt gezegd :S kom op!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Sybilla

  ‘t Is waar dat Allah akhbar eveneens te pas en te onpas wordt gebruikt, maar daar heb ik nog nooit een klacht over gehoord. Het lied is best wel goed, en Hosanna daarin, dat moet ik toegeven, slaat in wezen nergens op. Hosanna is meer voor pasen, Hosanna in den Hoge, dus ieder geeft er z’n eigen interpretatie aan. Laten we het toch aangenaam houden!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Usha

   Het gebruik van het woord houdt verband met de achtergrond van het karakter van Jessie, het meisje in een van de 2 hoofdrollen. “Jessie belongs to an orthodox Malayali Christian family where watching movies, partying or falling in love are completely taboo.”

     /   Beantwoorden  / 
 4. Jacob

  Wij hebben al slechtere Bollywood-liedjes gehoord. En ‘t meiske mag er ook zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Usha

  Wat een zeurkousen, alsof je een woord tot je eigendom kunt verklaren. pfftt…. Waarschijnlijk voelen ze zich te kijk gezet? Ze zijn nl net zo orthodox als de achtergrond van de rol van de hoofdrolspeelster, die het karakter van Jessie speelt. “Jessie belongs to an orthodox Malayali Christian family where watching movies, partying or falling in love are completely taboo.” Het woord Hosanna wordt dus niet zomaar gebruikt, maar in relatie tot het meisje en haar achtergrond. #alotoffussaboutnothing

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.