Video: Rape? It’s Your Fault

Schermafbeelding 2013-09-21 om 13.18.07Op een moment dat India in de greep is van wat op een verkrachtings-epidemie begint te lijken en mensen hun woede via diverse kanalen op het internet uiten, komt een komedie-podcast, All India Bakchod, met een andere kijk op de zaak.

De video Rape? It’s Your Fault, is sarcastisch, hard en het antwoord op het vaak gehoorde commentaar ‘verkrachting is de schuld van de vrouw’.

De video is binnen een dag al meer dan 180.000 keer bekeken.

Bekijk de video!

Bizarre redenen
In die video worden talloze bizarre redenen aangehaald om verkrachting te rechtvaardigen. Tevens wordt uitgelegd hoe aanranding altijd de schuld is van het slachtoffer. Van het suggereren dat het slachtoffer adequaat gekleed had moeten zijn, de komst van mobiele telefoons tot aan dat een verkrachting geschreven staat in de sterren.

Bhaiyya en de ‘juiste’ dresscode
In de clip zien we een vrolijke Kalki Koechlin en VJ Juhi Pande sprekend tegen de Indiase vrouwen. Koechlin legt onder meer uit dat vrouwen verkrachting kunnen vermijden door hun verkrachters ‘bhaiyya’ te noemen. Daarnaast maken ze vrouwen bewust van de ‘juiste’ dresscode.

De video eindigt met een groep vrouwen die sprekend tot de camera het feit erkennen – “Het is mijn schuld.”

AIB
De AIB is bedacht door komieken Tanmay Bhat, Rohan Joshi, Ashish Shakya en Gursimran Khamba. De video is een herinnering aan hoe vrouwen nog iedere dag strijden tegen de verouderde Indiase patriarchale structuren van de samenleving.

Goede repons
De makers zijn dolblij met de respons. Zij waren er van overtuigd dat wanneer dit op een goede manier wordt gebracht, het zeker bij het publiek zal aanslaan. Hun voornaamste zorg was om het probleem niet te bagatelliseren.

Gursimran Khamba, een van de stand-up comedians van All India Bakchod, zegt dat ze wel een beetje bang waren voor de reacties van de niet-zo-sarcasme-vriendelijke mensen.

“Het is een sarcastische kijk op hoe wij altijd de schuld geven aan het slachtoffer. Wij hebben echter alleen controle over de boodschap en niet de reacties.”

En voor alle mensen die daadwerkelijk geloven dat “verkrachting de schuld van het meisje is”, hebben de leden van AIB slechts een advies: Ga een boek lezen.

Wat vind jij van deze video?

Lees ook:Documentaire: India’s Daughter
Lees ook:Shraddha Kapoor: “Vrouwen zijn geen objecten”
Lees ook:“Dat een vrouw verkrachting over zich afroept is een hartverscheurend argument”
Lees ook:Deel 1- Weekspecial: Mahesh Bhatt over de verkrachtingszaak, vrouwen en de rol van films
Lees ook:Video: Gedraag je als vrouw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.