PERSBERICHT: Nederlandse Bollywood coryfeeën brengen hommage aan India’s grootste zanger

Breathing brengt op zondag 9 december in de Amsterdamse Meervaart een ode aan de grootste zanger van de Bollywood films, Mohammed Rafi.

Uit het immens grote repertoire van bijna  30.000 liedjes wordt een selectie gemaakt van de grootste hits die, door vier in Nederland wonende zangers en zangeressen, in een nostalgische show worden vertolkt.

Begeleid door een ensemble bestaande uit de crème de la crème van de Nederlandse Jazz, Klassiek en Indiase muziek, onder leiding van violist Satyakam Mohkamsing zal het publiek zich wanen in Bollywood sferen.

 Op zondag 9 december wordt door een nieuwe generatie Indiase vocalisten, met hun wortels in Nederland, India, Afghanistan en Suriname, Rafi’s grootste solo stukken en duetten vertolkt.

Een uitdaging voor Tamim Taban, Shalini Bholasing, Ilyas Nadjafi en Emma Westhout, die alle vier in de Nederlandse Bollywoodscene hard aan de weg timmeren.

In een sfeervolle setting worden zij begeleid door een ensemble onder leiding van violist en arrangeur Satyakam Mohkamsing.

Het ensemble bestaat uit musici uit de Westers Klassieke, Indiase en Jazz hoek. Zo vormen Gideon Nelissen, Arjen de Graaf, Satyakam Mohkamsing en Lieske Deij het strijkkwartet en zijn verder Ganesh Ramnath te horen op tabla, Catalin Milea op fluit en saxen, Kevin van Genderen op piano, Orville Breeveld op gitaar en Michael Stratz op contrabas.

Het concert wordt geregisseerd door Madan K.C., die zelf internationaal diverse Bollywood producties regisseerde.

De legendarische Mohammed Rafi (1924 – 1980), was zelf nauwelijks te zien in de duizenden Bollywoodfilms waar zijn stem veelvuldig in te horen was.

De acteurs playbackten de vaak melancholische liedjes die miljoenen huiskamers en filmzalen tussen de jaren 40 en 80 met de unieke sound van Rafi vulde. Denk aan ‘Bedan Pe Sitare Lapete Hue’, ‘Hum Tumse Juda Ho Ke’ of ‘Jaane Chaman Shola Badan’; nummers waar iedereen, zowel Indiaas als niet-Indiaas, bekend mee is.  Want ondanks het feit dat zijn liedjes een duidelijk Indiaas karakter hebben, zijn er Amerikaanse, Zuid-Amerikaanse en zelfs Afrikaanse invloeden op te merken in het instrumentgebruik en de arrangementen.

In de jaren zestig en zeventig werd zijn werk naast vele nominaties ook bekroond met verschillende awards in India. Men kan bijna zeggen dat Bollywood groot is geworden dankzij de stem en songs van music maestro Mohammed Rafi.

Wil jij hierbij aanwezig zijn? Dat kan!

Ticketprijzen:

Vvk tickets: € 12,50
Tickets aan de kassa: € 15,-

Aanvang: 15:30 uur


Lees ook:Hulde aan Mohammed Rafi
Lees ook:Live in Concert: Roop Kumar Rathod en Sunali Rathod
Lees ook:Animatiefilm met muzikale erfgoed Shammi Kapoor
Lees ook:Biografie: Sonu Nigam
Lees ook:‘Wanted’ populair in India

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.