Tees Maar Khan een kopie van After the Fox?

teesmaarkhan-poster03Het woord ‘inspiratie’ wordt te pas en te onpas gebruikt in Bollywood. Hoeveel van jullie kennen de meest beroemde Hollywood komiek (na Charlie Chaplin natuurlijk) Peter Sellers? Zo niet, bekijk dan zijn film The Party.

Het punt is dat de films van deze man nog steeds als ‘inspiratie’ worden gebruikt voor veel filmmakers uit Bollywood. De Italiaanse film After the Fox (Caccia Alla Volpe) uit 1966 is hier een voorbeeld van. 

Tees Maar Khan is één van de meest verwachte films van het jaar, maar de film is volledig geïnspireerde versie van de komedie, After The Fox met in de hoofdrol Peter Sellers. En na het bekijken van de trailer, zijn hier enkele van de ‘overeenkomsten’ tussen de beide films:

Verhaallijn After the Fox
Peter Sellers speelt Aldo Vanucci (aka de Fox), één van de grootste criminelen van de wereld, en een meester in vermommingen. Nadat Aldo uit de Italiaanse gevangenis ontsnapt, ontmoet hij zijn vrienden, en samen bedenken ze het plan om het ”goud van Cairo” (een grote lading goud op een boot) te stelen. Het goud wordt ergens in Italië gelost. Hij bedenkt het perfecte plan. Aldo doet zich voor als een beroemde regisseur en vindt de ideale kustplaats om de lading te lossen. Hij overtuigt de gehele plaatselijke bevolking dat hij hun dorp heeft uitgekozen als de set voor zijn nieuwe film. Iedereen, inclusief de idiote chef van de lokale politie, is zo opgewonden, dat ze zich niet eens kunnen voorstellen dat ze in feite de Fox helpen om het “goud van Cairo” te stelen.

Overeenkomsten tussen ATF en TMK

1. After The Fox: Peter Sellers speelt een meester in vermommingen die een heel dorp tot filmset omtovert om ongemerkt een roof te plegen.
Tees Maar Khan: Akshay Kumar speelt een meester in vermommingen, die een heel dorp tot filmset omtovert om ongemerkt een roof te plegen.

2. ATF: Victor Mature speelt een ijdele filmster die in de “film binnen de film” acteert.
TMK: Akshaye Khanna speelt een ijdele filmster die in de “film binnen de film” acteert.

3. In beide gevallen is er een stuntelige politiechef.

4. In beide gevallen, denkt de held van de moeder dat hij een filmmaker is.

5. In beide gevallen is er een femme fatale.

6. ATF: Een schip wordt beroofd.
TMK: Een trein wordt beroofd.

Three’s Company voor de rechter?
In het verleden hebben we al veel Bollywood filmmakers gezien die geïnspireerd raakten door World Cinema en Hollywood-films en daar hun eigen desiversies van maakten zonder enig besef van de gevolgen. Vandaag de dag zitten Hollywood studio’s er vrij snel bovenop.

Er zijn in het recente verleden een aantal Bollywoodproducenten voor de rechter gesleept wegens plagiaat en schending van het auteursrecht. Is het nu de beurt aan Tees Maar Khan? De tijd zal het leren.

Lees ook:Preview: Tees Maar Khan (24 december 2010)
Lees ook:Exclusieve trailer + Poster: Joker (31 augustus 2012)
Lees ook:Win DVD’s van Bodyguard en Singham
Lees ook:The making of: Tees Maar Khan
Lees ook:The Making of: Tees Maar Khan (titelsong)

0 reacties op “Tees Maar Khan een kopie van After the Fox?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.