India uit Oscar-race

De Indiase film Adaminte Makan Abu van regisseur Salim Ahmed maakt geen kans meer op een Oscar. Dat blijkt uit de shortlist die de Academy afgelopen week bekend maakte.

Op de lijst staan de negen buitenlandse films, Bullhead (België), Monsieur Lazhar (Canada), Superclásico (Denemarken), Pina (Duitsland), Footnote (Israël), Omar Killed Me (Marokko), In Darkness (Polen) en Warriors of the Rainbow : Seediq Bale (Taiwan), die nog kans maken op een nominatie voor een Oscar. Hieruit zullen vijf films uiteindelijk strijden voor de Oscar. Deze nominaties worden vandaag bekendgemaakt.


Adaminte Makan Abu
 is een familiedrama over een bejaard moslimechtpaar en hun wens om op pelgrimstocht te gaan naar Haj. De film ontving in India onder meer awards voor Beste Speelfilm en Salim Kumar kreeg de award voor de Beste Acteur. De film ontving tevens de National Award, de meeste gerespecteerde en prestigieuze filmprijs in India.

Nog een sprankje hoop voor India…
India’s enige overgebleven hoop voor een Oscar dit jaar is Sohan Roy’s DAM 999, genomineerd in de categorie van Beste Film. DAM 999draait om negen personages en een stuwdam gebouwd tijdens de koloniale overheersing. 

Het verhaal is gebaseerd op de Banqiao-dam ramp in 1975 en toont de nasleep van die ramp wanneer de dam instort als gevolg van de tyfoon Nina. Door deze instorting kwamen ongeveer 26.000 mensen om het leven door het enorme hoeveelheid water dat diverse woongebieden overspoelde. Door de daaropvolgende hongersnood en de epidemieën die uitbraken kwamen nog eens 145.000 mensen om het leven. Door het water waren ongeveer 5.960.000 gebouwen ingestort.

DAM 999 ook in lijst Original Song
Ook drie van zijn nummers behoorden tot de 39 genomineerden voor de nominaties in de categorie Original Song voor de 84e editie van de Academy Awards.De drie nummers die strijden om in de uiteindelijke nominatielijst te worden opgenomen zijn Dakkanaga Dugu Dugu, DAM999 Theme Song en Mujhe Chhod Ke.

De definitieve lijst met nominaties wordt vandaag bekend gemaakt in het Samuel Goldwyn Theater. De Oscar-uitreiking vindt plaats op 26 februari in het Kodak Theatre in Los Angeles.

Lees ook:Slumdog blijft favoriet voor awards
Lees ook:Geen Oscar voor Rahman
Lees ook:Liar’s Dice is India’s inzending voor de Oscars
Lees ook:11 nominaties voor soundtrack Rockstar
Lees ook:Bollywood-legende Dev Anand overleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.