Saif Ali Khan: “Ik studeerde dag en nacht Hindi”

Saif Ali Khan is de afgelopen maanden druk bezig geweest om zijn Hindi-vocabulaire bij te werken. De acteur vertolkt namelijk de rol van een onderwijzer in Prakash Jha’s volgende film Aarakshan.

En om die rol op een juiste manier te portretteren was het van groot belang om zowel Hindi als Sanskriet te spreken. Dus Khan zat iedere dag als een goede student in zijn kamer om zijn Hindi bij te spijkeren.

Hindi blijft een uitdaging
Het spreken van Hinglish (Een combinatie van eigentijds Hindi en Engels) is geen probleem voor de acteur, maar ‘shudh’ (traditionele) Hindi des te meer. Khan verbleef een groot deel van zijn leven in Engeland. Wanneer hij spreekt, hoor je vaak ook een licht Brits accent naar voren komen. Het leren van Hindi is altijd een uitdaging geweest voor de acteur. “Het is hard werken om in elke scène de dialogen vloeiend uit te spreken met emoties en alle actie eromheen.”

Shudh Hindi
“Iedereen weet dat Prakashji van zijn acteurs verlangd dat zij bekend zijn met ‘shudh’ Hindi. Kijk maar naar Amitji (Amitabh Bachchan) en Manoj Bajpai. Zij hebben er duidelijk geen problemen mee” zegt Khan, die voor het eerst samenwerkt met Jha.

Khan heeft uren zitten leren. Op het toilet, in de douche, op de sportschool, tijdens een wandeling en alle andere momenten op de dag….noem het maar op. Khan heeft overal flink geoefend. Deze suggestie kwam van niemand minder dan Amitabh Bachchan. “Amitji stelde voor dat ik mijn dialogen elk moment van de dag moest herhalen en het maakte niet uit waar ik mij bevond op dat moment..en het werkte! Hij is altijd een inspiratie en iedere schrijver mag trots zijn op de manier waarop Amitji zijn dialogen uitspreekt”, aldus Khan.

Terug in de schoolbanken
“Het voelde aan alsof ik weer in de schoolbanken was beland. Voordat ik aan de film begon, vertelde mijn moeder mij dat ik beter mijn taal kan leren. Ik nam het toen echter iets te licht op, maar ze had gelijk. Ik moest gewoon er echt voor gaan zitten in mijn kamer, met mijn Hindi-boeken op schoot, als een echte student.

De 40-jarige acteur heeft nu veel meer waardering voor het Hindi als taal dan ooit tevoren. “De taal is zo rijk en machtig, zeker sterker dan het Engels. En ik ben blij dat ik deze prachtige mogelijkheid heb gehad om de taal beter te leren spreken dankzij de samenwerking met geweldige mensen zoals Prakashji en Amitji.”

Plicht als verantwoordelijke acteur
De acteur, die momenteel ook druk bezig met zijn eigen productie Agent Vinod, zegt dat hij blij is met zijn rol in een ​​zinvolle en maatschappelijk relevante film als Aarakshan. “Je krijgt als acteur een zekere verantwoordelijkheid wanneer je ja zegt tegen een script als Aarakshan. Het voelt voor mij aan alsof ik nu ook mijn plicht als een verantwoordelijke acteur vervul.  Aarakshan is een nieuw soort personage voor mij en dus een nieuw te ontdekken gebied. Ik kan mezelf niet associëren met een leraar uit een dorp of een academisch briljante geleerde uit de onderste laag van de samenleving – dus het is absoluut een nieuwe uitdaging.”

Vol lof voor de regisseur, zegt hij: “Zijn werkwijze is orthodox en hij heeft ontzettend veel geduld. Hij is een eenmans leger, en beheert de bemanning als een veldmaarschalk. Je kan zoveel van hem leren.”

Na Omkara is dit de tweede keer dat de 40-jarige acteur te zien in een onconventionele rol.

Lees ook:Akshay Kumar zal alleen nog Hindi spreken
Lees ook:Aamir Khan neemt een break
Lees ook:“Werken met Bachchan is speciaal”
Lees ook:Introducing: Armaan Verma als Prateik Subramanium
Lees ook:Saif Ali Khan en Deepika in drie films dit jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.