Recensie: Chak De India! (10 agustus 2007)

 cdiMet teamwork bereik je veel meer dan in je eentje…Een film over vrouwenhockey is geen typische Bollywoodfilm. Chak De India is een film die de nationale sport van India weer op de kaart zet.

De film vertelt het verhaal van Kabir Khan, de nationale held van het Indiase herenhockeyteam. In een wedstrijd tegen Pakistan neemt hij de beslissende penalty. Hij mist en wordt verantwoordelijk gesteld voor het verlies van zijn land in de wedstrijd. Zijn carrière is voorbij en een verloren Kabir verdwijnt uit het publieke oog.

Zeven jaar later keert hij terug als coach bij het dameshockey. Kabir krijgt drie maanden de tijd om de dames klaar te stomen voor het wereldkampioenschap.

Het team dat weinig weet over samenspel wordt getest op hun doorzettingsvermogen, hun spel, zelfrespect en integriteit, terwijl Kabir dit ziet als een tweede kans om zijn verloren eer terug te winnen. Hij heeft maar een doel voor ogen en probeert het onmogelijke mogelijk te maken: het winnen van de wereldcup.

Sport en Vrouwen
De laatste jaren zijn er weinig films verschenen welke gebaseerd waren op een sport. De twee meest recente zijn ‘Lagaan’ uit 2001 en ‘Iqbal’ uit 2004. Een film over vrouwenhockey is niet iets wat je doet denken aan Bollywood.

De film laat naast de sport, ook de positie van vrouwen in de samenleving zien. Een scène waarin dit duidelijk naar voren komt is de wedstrijd tussen het vrouwenhockeyteam en het herenhockeyteam. Op dat moment verliezen de dames het vertrouwen in zichzelf en ontwikkelen een angst om te verliezen.

In deze scène zegt Kabir tegen zijn dames het volgende: “Ik vertrouw jullie. Vertrouwen jullie jezelf? Denk er niet aan dat jullie tegen 16 jongens spelen. Nee, jullie strijden tegen iedereen in dit land die denken dat meiden niet net zo goed kunnen zijn als jongens. Dat zij niet hetzelfde werk zouden kunnen doen, niet dezelfde beslissingen kunnen nemen. Jullie strijd is tegen hun allemaal, want als vrouwen het leven kunnen schenken aan mensen, kunnen ze alles, echt alles. Ik kan nu zeggen: speel dus zonder angst, speel met elkaar etcetera, maar ik zeg alleen een ding: Chak De! ( Bring it on!)”.

Deze scène is kenmerkend voor de rol van de vrouw en hoe er nog steeds over vrouwen wordt gedacht. De dames in deze film spelen dan ook een grote rol doordat zij laten zien dat het anders kan en dat dames zeker niet minderwaardig zijn.

Patriottisme van het hoogste niveau
Chak De India blijkt een geweldige ervaring te zijn dankzij het briljante script van Jaideep Sahni, waarin hij sport de boventoon laat voeren in combinatie met maatschappelijke issues. Daarnaast is het prachtige camerawerk een applaus waard, vooral de wedstrijden zijn een echte ervaring.

Chak De India is geregisseerd door Shimit Amin die zich werkelijk een vakman mag noemen. Zijn aanpak en inzicht in de karakteristieken van de dames en de coach creëert een sterk inlevingsvermogen bij het publiek. De achtergrondmuziek van de film geeft duidelijk de sfeer in de film aan.

Shahrukh Khan is de grote uitblinker in deze film. Hij is Kabir Khan. Met deze film laat hij zien dat hij de grote commerciële films makkelijk kan combineren met het complexe personage van Kabir Khan in een off-beat film. Het karakter van Kabir en zijn houding doen je denken aan de tijd dat Guus Hiddink de coach was van het Zuid-Koreaanse voetbalelftal.

Over het geheel genomen is Chak De India een geweldige film die patriottisme en doorzettingsvermogen als primair gevoel goed naar voren weet te brengen. Een echte aanrader voor elke liefhebber van Indiase films!

Lees ook:John Abraham’s 1911 is een combinatie van Lagaan en Chak De India
Lees ook:Review: Dil Bole Hadippa (18 september 2009)
Lees ook:Video: Shah Rukh Khan speelt cricket met Shane Warne
Lees ook:“Dat een vrouw verkrachting over zich afroept is een hartverscheurend argument”
Lees ook:Video: Ranbir Kapoor zag voetbalcarriere wel zitten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.