Recensie: Dhamaal (7 september 2007)

 dhamaalGeld is een middel dat wanneer je er genoeg van hebt, het al je zorgen kan wegnemen en wanneer je het niet hebt, je er met volle macht achteraan rent. Er is een gezegde in het Hindi dat ook al ren je met man en macht achter iets aan wat je graag zou willen hebben, dat je juist datgene niet zal krijgen. Gierigheid loont niet.

Geld verdienen is niet makkelijk
Het verhaal gaat over vier heren die op een makkelijke manier geld willen verdienen. Ze houden de familieleden van overledenen voor de gek door ze te vertellen dat de overleden persoon een schilderij heeft gekocht en dat de betaling zou geschieden bij aflevering. Door een foutje worden zij aangezien voor een bende die een moord heeft begaan. Zodra de echte bende wordt gearresteerd, worden zij vrijgelaten.
Op weg naar huis, zijn zij getuige van een auto-ongeluk. Het blijkt hier te gaan om een crimineel. Hij weet dat zijn laatste uur geslagen heeft en vertelt de vier heren waar hij zijn buit heeft verstopt. De vier heren spreken af om op zoek te gaan naar de buit en deze eerlijk onderling te verdelen. Op dat moment komt er een politieagent langs die hem op de hielen zat. Hij vermoedt dat de vier iets weten en houdt ze nauwlettend in de gaten. De vier besluiten een auto de stelen en daarmee de stad te verlaten op zoek naar de buit. Zij worden nu echter op de hielen gezeten door de politieagent die zelf eigenlijk ook een graantje wil meepikken. De zoektocht naar het geld test ook de ware vriendschap tussen deze heren. Maakt geld werkelijk gelukkig of schuilt er iets anders achter?

Geld drijft mensen tot waanzin
Geld heeft een bepaalde aantrekkingskracht op mensen. Geld is handig om rekeningen te betalen en nieuwe spullen te kopen. Geld heeft ook invloed op relaties. De gierigheid naar het geld toe, kan je egoïstisch maken. Het gaat eigenlijk niet meer om het geld zelf, maar de macht die het geld je dan geeft. Het kan je maken of breken. De manier waarop wij denken en hoe wij ons voelen is grotendeels gebaseerd op onze financiële situatie.

Dhamaal brengt op een komische wijze deze geldissue naar voren. Het is een hilarische komedie die draait om de gierigheid van mensen en de invloed hiervan op hun relaties. Dit zorgt voor grappige situaties waarin veel mensen achter geld aanzitten en steeds meer mensen in deze gierigheid verstrikt raken. Krijgen ze uiteindelijk wel het geld? Of is iets anders veel belangrijker in het leven? Om hierachter te komen moet u zelf even kijken.

Lees ook:Recensie: Jannat (16 mei 2008)
Lees ook:Preview: Dulha Mil Gaya (8 januari 2010)
Lees ook:Preview : Raajneeti (4 juni 2010)
Lees ook:“Te veel misvattingen over de islam”: Arshad Warsi
Lees ook:Priyanka Chopra heeft meeste fans op Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.