Recensie: Dil Se (21 augustus 1998)

picTerrorisme heeft opnieuw toegeslagen in India en hoe. De reeks aanslagen van 26 november in de Indiase stad Mumbai zitten nog erg vers in het geheugen. De foto’s en nieuwsbeelden zijn nog steeds schokkend.

Terrorisme is ook een onderwerp dat veelvuldig in de Indiase Cinema terugkomt. Vorig jaar zagen we de release van Black Friday en dit jaar A Wednesday en Aamir. Tien jaar geleden maakte Mani Ratnam al een liefdesverhaal met terrorisme als hoofdonderwerp.

Liefde is Alles
Op een klein station ziet Amar (Shahrukh Khan) een dame. Hij probeert een praatje te maken, maar zij reageert niet. Hij voelt zich meteen tot haar aangetrokken vanwege haar ogen die zo sprekend zijn. Wanneer hij thee voor haar gaat halen, stapt zij in de trein en verdwijnt uit zijn leven.

Amar werkt bij All-India Radio en krijgt de opdracht om een terrorist te gaan interviewen. Het gaat om een illegaal gevormde beweging dat door terroristische activiteiten zichzelf wilt bevrijden van India. Amar begrijpt hun standpunt niet. “We zijn allemaal Indiërs, niet waar,” vraagt hij dan naïef. Tijdens zijn interview ziet hij de dame van het station opnieuw. Ze blijkt Meghna (Manisha Koirala) te heten. Hoewel zij geen interesse in Amar toont, blijft hij haar volhardend achtervolgen.

Wanneer hij terugkeert in Delhi, realiseert hij zich dat er geen toekomst is voor hem en Meghna. Ondertussen heeft zijn familie al een meisje voor hem gevonden, Preity (Preity Zinta). Hij besluit om Meghna te vergeten en met Preity te trouwen. Tijdens de voorbereidingen van zijn huwelijk staat Meghna bij hem voor de deur met een familielid. Ze is op zoek naar een verblijfplaats. Nog steeds blind door de liefde,zorgt hij ervoor dat zij onderdak krijgen. Wat Amar niet weet is dat zij van plan zijn om in Delhi de Dag van Onafhankelijk echt onvergetelijk te maken.

We zijn allemaal Indiërs!

Deze zin is ook vandaag de dag nog steeds spraakmakend. Als Indiër heb je de plicht om je land aan vooruitgang te helpen en je steentje bij te dragen aan de maatschappij in plaats van deze te vernietigen ten behoeve van een geloof. Werk moet de nieuwe religie worden onder de jongeren van nu. Shahrukh Khan gaf kortgeleden deze reactie als antwoord op de aanslagen van november.

Dil se was zijn tijd ver vooruit. Het was een van de eerste films waarin terrorisme op een realistische manier werd gepresenteerd. Helaas deed de film het niet goed in India, maar buiten India werd de film een grote hit en kwam in Engeland zelfs als eerste Indiase film in de Box Office top 10 terecht.

Lees ook:The Attacks of 26/11 richt zich op gebeurtenissen in nacht van aanslagen
Lees ook:Actrices uit Bollywood – Preity Zinta
Lees ook:First Look: Phantom (28 augustus 2015)
Lees ook:16-jarige gelooft Preity Zinta niet
Lees ook:Video: Jai Hind geeft je een nieuw perspectief op een onafhankelijk India

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.