“Er is niets mis met het gebruik van het woord Hosanna”

Vorige week meldde Bollywood Blog dat het Christelijke Seculair Forum (CSF) bezwaar heeft tegen het gebruik van de term Hosanna in het gelijknamige nummer van componist A.R. Rahman.  De Oscar-winnaar zegt dat het nooit zijn bedoeling is geweest om gevoelens te kwetsen.

“Er is niets mis met het gebruik van Hosanna”
Volgens Joseph Dias, algemeen secretaris van het Christelijk Seculair Forum (CSF) in Mumbai, is het woord een heilige term dat alleen gebruikt wordt in gebedsliederen onder de Christenen en Joden. Maar Rahman is van mening dat er niets mis is met het gebruik van he woord Hosanna in dit romantische nummer.

“Voordat ik begin met het componeren van mijn nummers doe ik enkele maanden onderzoek. Ook voor dit nummer heb ik vrienden die christen zijn benaderd en hen geraadpleegd over het gebruik van dit woord.”

De Tamil-versie was een hit
De Tamil-versie van Hosanna werd uitgebracht in 2010. “Het nummer was een hit toen het in Zuid-India werd uitgebracht. Het nummer sleepte alle mogelijke muziekawards in de wacht en werd goed ontvangen door alle gemeenschappen. Daarom ben ik zeer geschrokken van de bezwaren en bezorgd over de mensen die zich gekwetst voelen door het nummer”, voegt hij eraan toe.

Akhtar steunt Rahman
Maar Rahman is niet de enige die van mening is dat er niets mis is met het gebruik van het woord. Tekstschrijver Javed Akhtar ondersteunt de componist hierin. “Wanneer we beginnen met het schrijven van teksten in samenwerking met een componist als A.R. Rahman, een van de meest respectabele persoonlijkheden, is het nooit de bedoeling om een religie te beledigen.”

Beperkt in creativiteit
Een woordvoerder van Fox Star Studios zegt afgelopen vrijdag, 20 januari, een schriftelijk antwoord te hebben verstuurd naar Dias. “Onze organisatie, het platenlabel Sony Music Entertainment en onze producenten zijn verantwoordelijke organisaties en ons standpunt is dat wij te vaak worden beperkt in ons vakgebied in onze creativiteit en vrijheid van meningsuiting door mensen die hun eigen agenda voeren. Wij hebben de heer Dias afgelopen vrijdag ons standpunt laten weten.”

De film Ek Dewaana Tha, geregisseerd door Gautham Menon en met in de hoofdrollen Prateik Babbar en Amy Jackson, verschijnt op 17 februari.

Lees ook:“Rahman’s Hosanna is onacceptabel”
Lees ook:A.R. Rahman op 18 juli in de Amsterdam Arena
Lees ook:Video’s: A.R. Rahman neemt nummer op met Dido
Lees ook:Tweede track van Jab Tak Hai Jaan getiteld Saans
Lees ook:Leadgitarist van MJ speelt voor A.R. Rahman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.