“Bollywood zou verboden moeten worden”

Bollywood zou verboden moeten worden. Dit publiceerde een vooraanstaande Pakistaanse krant op vrijdag 7 oktober. Het artikel was een oproep voor een verbod op Bollywoodfilms.

Volgens het artikel is dit de enige manier waarop de Pakistaanse filmindustrie zich kan ontwikkelen en kan groeien.

“Bollywood is killing Lollywood”
Hoewel de Pakistaanse filmindustrie, gevestigd in Lahore (Lollywood), erg minuscuul is in vergelijking met Bollywood zijn het vooral de producenten die een verbod willen doorvoeren. Zij zijn van mening dat  “Bollywood is killing the Pakistani films”.

The Nation zegt dat de overheid een eis van een groep acteurs, zangers en regisseurs moet inwilligen. Zij lieten vorige week woensdag weten dat Pakistan moet stoppen met het vertonen van Bollywoodfilms in de bioscopen. “Dit zou helpen de nationale filmindustrie te ontwikkelen en te gedijen”, aldus vermeld in een redactioneel commentaar.

Theaters tegen het verbod
“Er zijn veel bioscopen die alleen maar Bollywoodfilms vertonen en totaal geen interesse tonen in de Pakistaanse films. Het resultaat hiervan is een geleidelijke daling van onze eigen film-industrie.”

Maar de eigenaren van de bioscopen hebben een hele andere mening en zijn dan ook tegen het verbod. “De Indiase films zorgen voor ons dagelijks brood en de verdiensten houden de bioscopen draaiende.”

Vervuiling van de geest
Het artikel waarschuwt dat door het niet verbieden van Bollywood films, de Indiërs slagen met hun culturele invasie.
“Het beleid om Indiase films vrij te vertonen in Pakistan zorgt voor een ernstige financiële klap voor de eigen filmindustrie en daarnaast zorgt het voor de vervuiling van de geest van de jeugd,” aldus het artikel.

Verbod was in 2008 opgeheven
In 1965 werd in Pakistan een verbod op Indiase films ingevoerd. Deze werd pas in 2008 opgeheven. Maar ondanks het verbod bleven Indiase films een rage in het hele land.

Bollywoodacteurs zijn een begrip in Pakistan. Shah Rukh Khan en Amitabh Bachchan zijn veruit de meest populaire acteurs, terwijl Aishwarya Rai Bachchan en Rani Mukherjee behoren tot de meest populaire actrices.

Rond 2005, toen het verbod nog van kracht was, waren er twee bekende Pakistaanse FM-zenders die dagelijks Hindi filmmuziek draaiden. En een filmcriticus vertelde in 2004 in een interview dat er geen stad of dorp is in Pakistan waar men geen Indiase films kijkt.

De opheffing van het verbod in 2008 zorgde voor legalisatie van de Indiase films die tot dan toe grotendeels het land binnen werden gesmokkeld.

Wat is jou mening?
Wat vind jij van deze eis? Ben je het ermee eens of oneens?

Lees ook:Pakistan verbiedt promos Ek Tha Tiger
Lees ook:Achtergrond: Ook Bollywood vermeld in Wikileaks
Lees ook:Waarom Rahat Fateh Ali Khan contant geld bij zich had
Lees ook:“Bollywood hoeft het Westers publiek niet te dienen”
Lees ook:Ghazal Maestro Mehdi Hassan overleden

4 reacties op ““Bollywood zou verboden moeten worden”

  1. Aryan

    Serieus ??
    De gene die dat heeft geschreven is echt een idioot… et is te gek voor woorden Mensen uit pakistan wille dat de indische film industrie lollywood films promote (BOL, Khuda Ke Liye).

    Damn niet normaal..

      /   Beantwoorden  / 
  2. Saahiel

    Tja, wat kan ik hierop zeggen ?
    Ik ben zelf een volbloed hindoestaan, maar ergens heeft Pakistaan er wel een beetje gelijk.
    Gelijk in de zin van dat de moderne Bollywoodfilms wat er gemaakt worden door de nieuwkomers, dat geeft al een slechte invloed op de jongeren.
    Ik ga daarmee geen namen van bollywood filmen opgeven, maar het is terecht.
    Tegenwoordig kan je geen fatsoenelijke bollywood films met je hele familie kijken.
    Ik zal toch maar als voorbeeld een film opnoemen : “Rascals” van David Dhawan.
    Vroeger maakte hij zulke goede comedy films van Govinda.
    En ik heb die films van Rascals laatst gezien en dat noem ik geen comedy, en je ziet beelden die ik niet eens met mijn neefjes of nichtjes zou kunnen kijken.
    Ik was er eerder gezegd diep teleurgesteld in geraakt.
    Maar even erop terug te komen over de mening van de Pakistaanse films.
    Hoeveel credits Bollywood films krijgt vanuit Pakistaanse ( Lollywood ), zoveel credits moet Bollywood dat ook wederzijds geven.
    Ik heb wat enkele Pakistaanse films gezien, en ik vind dat hun ook goede verhalen hebben en beter gezegd dat het wel films zijn die ik wel gerust met
    me neefjes en nichtjes kan kijken.
    Er word ook veel gekopiërd van elkaar dat zeg je ik er wel bij.
    Zoals de hitnummer van de film Dabbang “..Muni badnaam hui..” dat is van een oude pakistaanse film afkomstig van.
    Staat op de youtube, kan je zo zien.
    Wie loop nou van wie te profiteren.
    De credits horen uiteindelijk naar de Pakistaanse Lollywood te gaan.
    Toch ???

      /   Beantwoorden  / 
  3. Aryan

    Sahil,

    Waar jy het over heb is kopieren van elkaar en idd bollywood doet dat tollywood doet dat ook en Lollywood ook PS op youtube vind je dat ook ;) . Tis niet eerlijk om BW overal de schuld van te geven. En de moderne bollywood films waar je het over heb zijn voor Jongeren tis inderdaad geen goed idee om met je neefje en nichtje na Rascals te gaan of na rockstar die binnekort uit.

    Jou verhaal is een beetje off topic et gaat over dat pak geen indische films wilt draaien enige rede die ze daar voor hebbe is dat lollywood films er onderlijden -.- bijna iedereen in pakistan kijkt na bollywood films tis oneerlijk voor HUN ik heb pakistaanse vrienden die et zelfde vinden.

    Over profiteren gesproken.. elke film die van pakistan uitkomt maakt et meeste winst in india daarna in hun eigen land. ze willen wel indische films verbieden in pakistan maar wat als et omgekeerd zal gebeuren ? Atif Aslam, Ali Zafar, shafqat amanat ali etc hebben allemaal dankzij bollywood een succesvol carrière zij komen ook uit pakistan.

    Pakistan geeft en neemt van (en omgekeerd) India. Beiden zijn blij met et steun dat ze krijgen van elkaar drm is et zo idioot om zelfs daar een grens tussen te zetten.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Magii

    Als ze toch bezig zijn..waarom verbieden ze Hollywood films dan ook niet even?

    Dan draaien alleen hun films in de bios en moeten de mensen wel naar hun films komen…

    :P

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.