Amitabh Bachchan verdedigt Indiase Cinema

Sinds de groepsverkrachting in Delhi, waarbij een 23-jarige student in een bus door zes mannen bruut werd mishandeld en verkracht en later aan haar verwondingen is overleden, is voornamelijk de Hindi filmindustrie aanhoudend onderhevig aan kritiek.

Bollywood zou namelijk ‘te westers’ zijn geworden waar normen en waarden zijn verdwenen. Dit zou een ‘verwoestend’ effect hebben op de maatschappij.

Amitabh Bachchan, een van de bekendste acteurs uit India, verdedigt de Indiase Cinema door te zeggen dat film, in deze huidige maatschappij, een zeldzaam middel is dat mensen, uit verschillende lagen van de samenleving en culturen onder een dak brengt.

Integratie
“Velen bekritiseren de filmindustrie en beschuldigen ons van fouten. Maar ik geloof heilig dat film mensen en culturen bij elkaar brengt, want wanneer wij met zijn allen in de bioscoop zitten kijken of vragen wij nooit naar de kaste, de huidskleur of het geloof van de persoon die naast ons zit.”

Dit zei de 70-jarige acteur in zijn speech tijdens een conferentie over Internationale Handel en Management aan de Universiteit van Mumbai.

Film brengt mensen samen
Hij voegt toe: “Wij lachen om dezelfde grappen, genieten van dezelfde muziek en huilen bij dezelfde emoties. Er zijn maar weinig activiteiten/middelen in de wereld die kunnen beweren dat ze bijdragen aan de integratie in een land.”

“Daarom heb ik het gevoel dat film wellicht het enige middel is dat mensen samenbrengt in plaats van onderscheid te maken, zoals we dat elke dag wel horen en zien”, aldus Bachchan.

Jouw mening
Ben jij het eens met Big B? Zijn Bollywoodfilms een weerspiegeling van de maatschappij of andersom? Is het mogelijk om films verantwoordelijk te stellen voor de verkrachtingen of is het een mentaliteit dat moet worden veranderd?

Lees ook:Bachchan: “Cinema bevordert integratie”
Lees ook:Video: Ashton Kutcher als IndiĆ«r ‘racistisch’?
Lees ook:Rani Mukherjee: ‘Cinema kan banden versterken’
Lees ook:Amitabh Bachchan denkt niet aan pensioen
Lees ook:Ram Kapoor: “Ik geloof niet in God en volg geen religie”

3 reacties op “Amitabh Bachchan verdedigt Indiase Cinema

  1. Lauren

    Het valt mij toch echt op dat je (bijna) nooit mensen met een donkere huidskleur in Bollywoodfilms ziet. Ik vind dit toch echt wel discriminerender dan wanneer je kijkt wat voor huidskleur degene naast je in de bioscoopzaal heeft.

    Als je kijkt naar de kleding in een aantal clipjes gaat het soms wel erg ver. Kijk bijvoorbeeld naar Mailaika Arora in Anarkali Disco Chali. Of films zoals Cocktail waar het oke is om zomaar een jongen meer naar huis te nemen, je klem te zuipen en aan de drugs te zitten. Of de ene na de andere bedscene in Dirty Picture, dingen dat je 10 jaar geleden nog helemaal niet zag in films. Dus of Bollywood aan het verwesteren is? ja! dat zeker.

    Ik weet dat een film veel invloed kan hebben op jongeren, maar alsnog vind ik dat dit geen excuus is om meisjes te verkrachten. Je moet je eigen normen en waarden ook hebben en niet omdat dit in films gebeurd, dit overnemen en zelf ook aan de drugs/alcohol gaan of iemand verkrachten.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Aryan

    Ajay Devgn.. en heel veel andere acteurs uit zuid-India hebben een donkere huidskleur..

      /   Beantwoorden  / 
    1. Lauren

      Nee, ik zeg ook niet dat alle acteurs een lichte huidskleur hebben. Maar kijk bijvoorbeeld naar Kajol, Rani, Preity Zinta, Salman Khan, Shahrukh Khan, Madhuri Dixit, Aishwarya Rai, John Abraham, Shilpa Shetty, Hrithik Roshan en Bipasha Basu. Dit zijn toch wel de ”grote” namen binnen Bollywood.
      Misschien zijn ze dan wel in het echt donker maar krijgen ze in films een laag makeup op om zo lichter te lijken, maar waarom? In India bestaat de voorkeur voor een lichte teint dat valt niet te ontkennen. Er zijn zelfs acteurs die reclame maken voor een zogenaamde ‘skin-whitening-cream’
      Maargoed, het gaat er om dat Amitabh Bachan het heeft over degene naast je in een bioscoopzaal terwijl dit oordeel eerst uit de filmindustrie wegmoet. Ik bedoel, als er zoveel dingen worden nagedaan uit films zullen jongeren ook een bepaald beeld krijgen bij blanke en donkere mensen. Aangezien blanke acteurs daar als het perfecte plaatje worden neergezet.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.