Column: Slumdog Millionaire overal geliefd, behalve in India

slumdog-millionaire-poster-full1Slumdog Millionaire is geliefd en geprezen over de hele wereld, maar heeft helaas de harten van de Indíërs niet weten te winnen, ondanks het winnen van prestigieuze awards als de Golden Globes en de BAFTA’s. Terwijl filmfans over de gehele wereld voor de charmes zijn gevallen van Danny Boyle’s prachtige film, lijkt het Indiase publiek er niet warm voor te lopen.

Slumdog Millionaire werd op 23 januari released met veel hype eromheen en verdiende 2.2 miljoen dollar in het openingsweekend. Dit is een redelijk bedrag, maar het blijkt maar een derde te zijn van de film Raaz: The Mystery continues, dat tegelijkertijd zijn release zag.

Eind vorige week daalde de bezoeken met ongeveer 70%, volgens het magazine Variety.  De distributeur Fox Searchlight was wel erg blij met de resultaten, aangezien de film maar op 350 schermen te zien is.
De filmindustrie zegt dat het falen van de film te maken heeft met de titel. De term Slumdog is geen term die gebruikt wordt en de mix van Hindi en Engelse dialogen is verwarrend. Daarnaast zijn er genoeg kopieen verkrijgbaar, dus waarom zou iemand naar de bioscoop gaan.

Daarnaast spelen er geen bekende Bollywoodacteurs mee. De bekendste acteur uit India, Shahrukh Khan, weigerde de rol van de presentator vanwege andere films die eerder gepland stonden. Hij is echter wel erg te spreken over deze film: Ik hoor veel mensen zeggen dat India in een slecht daglicht wordt verkocht,”vertelt hij. “Ik denk dat het erg mooi is dat de film deuren opent voor mensen en hun laat zien dat er veel meer is dan alleen visuele aantrekking tot India.”

Amitabh Bachchan liet op zijn blog weten dat de film India projecteert als een Derde Wereld land  met een “vuile onderbuik” en hij voegt eraan toe dat deze film “pijn en afkeer veroorzaakt onder nationalisten en  patriotten”.

Desondanks is de film genomineerd voor maar liefst 10 Oscars, onder andere voor Beste Soundtrack door A.R. Rehman en Beste Film. De film heeft al vier Golden Globes in de wacht weten te slepen en zeven BAFTA’s, inclusief Beste Film en Beste Regisseur.

Nu kijken we allemaal met spanning uit naar de Oscar-avond op 22 februari.

Lees ook:Salman Khan haat ‘Bollywood’
Lees ook:Liar’s Dice is India’s inzending voor de Oscars
Lees ook:The Phone verkocht aan MTV India
Lees ook:Contractverlening voor Anil Kapoor
Lees ook:Slumdog blijft winnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.