Column: Onzin! PK beledigt geen enkele religie!

?????????????????????????????????????????????????

Rajumar Hirani’s film PK snijdt een zeer gevoelig onderwerp voor Indiërs aan: religie. Hoewel de film veel lof ontvangt voor de objectieve manier waarop de verschillende geloven worden belijd is er ook een grote groep dat de film wil boycotten omdat ze van mening zijn dat het Hindoeïsme belachelijk wordt gemaakt.

Waarom is religie toch zo’n gevoelig onderwerp?

Aangifte doen en vervolgens een verzoek indienen om een film te verbieden omdat een gevoelig onderwerp wordt besproken. Dit is de afgelopen jaren een trend geworden onder veel religieuze organisaties. Films als My Name is Khan en OMG! Oh My God kregen er al mee te maken en nu is PK aan de beurt.

Boycott
Yoga guru Baba Ramdev uitte recent zijn ongenoegen over de inhoud van PK. ”Mensen denken wel 100 keer na voordat ze kritiek uiten op de Islam. Maar wanneer het om het Hindoeïsme gaat kan iedereen opstaan en zeggen wat ze willen. Dit is een schande.”

“Er moet een sociale boycott komen tegen de mensen die zulke films maken. Het lijkt wel alsof bekende persoonlijkheden hun plezier vinden in het beledigen van hindoegoden.”

Aangifte
Kort geleden werd aangifte gedaan tegen regisseur Rajkumar Hirani en acteur Aamir Khan. NGO All India Human Rights en Social Justice Front zei dat bepaalde scenes kwetsend kunnen zijn.

De film zou volgens Prashant Patel, secretaris van de Hindu Legal Cell, het Hindoeïsme beledigen. Het zou Goden belachelijk maken. Het gaat hier om een scene waar we iemand verkleed als Shiva over straat zien lopen.

In de aangifte tegen de film PK werd specifiek gevraagd om een filmverbod.

India & Religie
India en religie gaan hand-in-hand. Indiërs slapen, eten en ademen hun religie. Een snelle namaskar bij de tempels langs de weg, extra gebedsdienst tijdens alle festiviteiten, voordat je een examen ingaat of voordat je naar een sollicitatie gaat.

India is een religieus land en het is zichtbaar op alle mogelijke manieren inclusief de manier waarop we naar films kijken. Een goede film kan namelijk alsnog floppen wanneer volgers van een bepaalde religie aanstoot nemen aan de inhoud.

Een dag na de release van PK barstte op Twitter een strijd los tussen de voor -en tegenstanders van de film die hun mening uitten via  de hashtags #WeSupportPK en #WeBoycottPK.

Zakelijke kant van religie
India is een seculier land en iedere burger heeft vrijheid van meningsuiting. Film is een kunstvorm waarmee ideeën worden gedeeld met de wereld. #BoycottPK beweert dat de film het Hindoeïsme en haar praktijken beledigt. Maar de film werpt enkel licht op de zakelijke kant van religie.

PK
 gaat in op de mensen die, in de naam van religie, de rol van bemiddelaar tussen God en de mens op zich nemen zoals bijvoorbeeld priesters. De film laat tevens zien hoe deze bemiddelaars heel makkelijk goedgelovige burgers voor de gek houden. En gezien het aantal schandalen die wereldwijd plaatsvinden kun je niet ontkennen dat er enige waarheid in de boodschap schuilt.

En als je de film hebt gezien kun je ook niet ontkennen dat alle religies onder de loep worden genomen. De film probeert enkel een  maatschappelijk probleem, die van de bemiddelaar, te verduidelijken.

Schetsen van realiteit verkeerd?
Elke film bevat wel een element die een deel van het publiek niet zal aanspreken; samenwonen, seks voor het huwelijk, homoseksualiteit of kinderarbeid. Er zijn altijd meningsverschillen over de manier waarop deze onderwerpen worden besproken, nooit werd echt om een boycott gevraagd. Maar waar het religie betreft is de reactie vele malen heftiger en staan organisaties klaar om de film te boycotten.

Eerder dit jaar werd ook geprotesteerd tegen de film Haider, omdat de film het leger in een slecht daglicht stelde. Maar we kunnen niet ontkennen dat gedurende die periode veel burgers van Kashmir zijn verdwenen en dat er mensen illegaal in detentiekampen werden geplaatst. De film probeerde de realiteit van die periode te schetsen, is dat verkeerd?

India moet open staan voor gevoelige onderwerpen
Films zijn bedoeld voor entertainment en PK geeft ons entertainment. Het laat je lachen, huilen, laat je nadenken, roept sympathie op en vermaakt het publiek goed voor 152 minuten.

Is het Hindoeïsme zo kwetsbaar dat een film zoveel verontwaardiging en vandalisme kan veroorzaken? Het wordt tijd dat India zich openstelt voor gevoelige onderwerpen. Het wordt tijd dat we films zien voor wat het is bedoeld – kunst. Niet altijd als propaganda of een verborgen agenda.


——————–
Uitspraak Hoge Raad

“Een verbod op de film is niet nodig. Ben je het niet eens met de inhoud of de presentatie hiervan, bekijk de film dan niet. Laat religie hier buiten. Het gaat hier om entertainment. Wanneer je dit inperkt, perk je tevens de rechten van anderen in. En alles staat op het internet”, aldus rechter Lodha.

Lees ook:“Mensen dienen standpunt van makers te respecteren”
Lees ook:Shahid Kapoor doet aangifte tegen stalker
Lees ook:Kareena bekeert zich niet tot de Islam
Lees ook:Julia Roberts bekeert zich tot het Hindoeïsme
Lees ook:Documentaire: De Bollywood Revolutie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.