Acteurs die Gandhi op het witte doek tot leven brachtten

Vandaag viert de wereld de 144e geboortedag van Mohandas Karamchand Gandhi, de Vader van de Natie India.

Zijn leven is een inspiratie voor velen en zo ook menig filmmaker. Velen zijn van mening dat film een grotere impact heeft dan boeken en dus kijken wij dit jaar naar welke acteurs de rol van ‘Bapu’ hebben vertolkt.

Sir Ben Kingsley

Een van de beste vertolkingen van Gandhi was door Ben Kingsley in Richard Attenborough’s Gandhi uit 1982. De recensenten prezen de Engelse acteur en waren lovend over de manier waarop hij de intensiteit, de humor en zelfs de kenmerkende loop van Bapu portretteerde.

De film won acht Oscars, waaronder beste acteur voor Kingsley.

Rajit Kapur
In de volksmond is hij beter bekend als Byomkesh Bakshi. Rajit gaf een award-winnende vertolking van Gandhi in de film The Making of de Mahatma uit 1996.

De film is geregisseerd door veteraan Shyam Benegal en vertelt het verhaal van de 21 jaar dat Gandhi doorbracht in Zuid-Afrika.

Dilip Prabhavalkar
In 2006 verscheen wellicht de meest bekende Indiase film waarin Gandhi een grote rol speelde. Echter, lag hier de focus niet op het leven van Gandhi, maar op zijn hetgeen wat hij aan zijn volgelingen wilde overbrengen.

In de film wordt dit ‘Gandhigiri’ genoemd en de film is natuurlijk Vidhu Vinod Chopra’s Lage Raho Maunnabhai.

De rol van Gandhi werd vertolkt door Dilip Prabhavalkar, die voor zijn vertolking van Gandhi een National Award ontving.

Darshan Jariwala
In de film Gandhi My Father werd de rol van Bapu gespeeld door Darshan Jariwala. De film, geregisseerd door Feroz Khan Abbas, ging in op de complexe relatie tussen Mahatma en zijn zoon Harilal Gandhi. De film deed het commercieel gezien niet goed, maar sleepte wel diverse awards in de wacht. Darshan ontving een National Award voor zijn acteerprestatie.

Lees ook:Richard Attenborough was verliefd op Indiase cultuur
Lees ook:Richard Attenborough over zijn film Gandhi
Lees ook:Ben Kingsley: “Ik wist dat ik er niet uitzag als Bapu”
Lees ook:Dear Friend Hitler richt zich op ideologie van Gandhi
Lees ook:Shahid Kapur ontvangt Rajiv Gandhi Award

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.