Richard Attenborough over zijn film Gandhi

Vandaag is het Gandhi Jayanti. Op deze dag herdenken velen hun held Mohandas Karamchand Gandhi.

Gandhi stond voor geweldloosheid en gelijke rechten. Hij hoopte op zijn manier hindoes en moslims dichter bij elkaar te brengen. In 1948 werd hij vermoord door een extremistische hindoe.

Gandhi is ongetwijfeld een van de meeste populaire figuren in de Indiase geschiedenis en dus zijn er veel films gemaakt over het leven van deze vrijheidsstrijder.

De film Gandhi uit 1982, van regisseur Sir Richard Attenborough, wordt over het algemeen beschouwd als de beste biografische film over het leven van Bapu.

Uitdaging
Volgens Attenborough is het een algemeen gegeven dat een film over een grote ziel moet worden gemaakt door een zoon van eigen bodem. “Toen ik de taak kreeg om een film te maken over het leven van Gandhi wist ik dat ik veel kritiek zou krijgen. Ik ben een Britse filmmaker en Gandhi was een vrijheidsstrijder. Velen mensen twijfelden of ik wel de aangewezen persoon was om het levensverhaal van de Vader van India te vertellen. Ik nam die uitdaging aan.”

Onderzoek naar Gandhi
Voordat hij aan het script schreef, begon hij met een onderzoek. “Het onderzoek dat ik samen met John Briley deed gaf mij een vreemd gevoel. De geschiedenis kent geen enkel ander voorbeeld waar een persoon vecht voor de onafhankelijkheid van een natie met als wapen geweldloosheid. Alleen Gandhi durfde dit aan en stond net zo sterk als de Rots van Gibraltar. De stappen die hij heeft genomen is een voorbeeld voor de komende generaties.”

Ben Kingsley
Nadat het script was geschreven begon de zware zoektocht naar de juiste acteur, want wie zou Gandhi moeten spelen? “De zoektocht naar de juiste acteur die er niet alleen uitzag als Gandhi, maar zich ook zo kon gedragen was een moeilijke en zware taak. Er was absoluut geen gebrek aan talent in India. Toch was ik niet overtuigd.”

Attenborough begon te twijfelen of hij ooit de juiste cast bij elkaar zou kunnen krijgen. “Een fout was genoeg om het gehele project te stoppen. Maar waar een wil is, is een weg. Uiteindelijk vond ik mijn ideale Mohandas Karamchand Gandhi in Ben Kingsley. De adrenaline stroomde pas echt door mijn lijf toen niemand minder dan Satyajit Ray zijn waardering uitsprak over mijn casting. Ik was klaar voor dit project.”

Naseeruddin Shah?
“Veel Indiase filmpersoonlijkheden waren ervan overtuigd dat Naseeruddin Shah een betere keuze zou zijn voor de rol. Ik heb nooit getwijfeld aan zijn talent, maar ik was ervan overtuigde dat Kingsley mij niet zou teleurstellen. Hij oversteeg de barrières van ‘method acting’ vermengde spontaniteit met reden en uitte zichzelf door het gebruik van prachtige lichaamstaal. Kingsley was magisch op het witte doek, ook al zag hij er niet precies uit als Gandhi.”

De recensies voor de film Gandhi waren lovend en de film werd onderscheiden met acht Oscars. Kingsley ontving uiteindelijk een Oscar in de categorie Beste Acteur voor zijn vertolking van Gandhi.

Lees ook:Richard Attenborough was verliefd op Indiase cultuur
Lees ook:Ben Kingsley: “Ik wist dat ik er niet uitzag als Bapu”
Lees ook:Acteurs die Gandhi op het witte doek tot leven brachtten
Lees ook:Shahid Kapur ontvangt Rajiv Gandhi Award
Lees ook:Amitabh Bachchan: “Ik kan nauwelijks acteren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.