Column: Ben je de weg kwijt? Vraag naar Shahrukh Khan

Wanneer je in het buitenland even de weg kwijt bent, komt Bollywood je redden. Vooral de naam Shahrukh Khan. ‘The King of Bollywood’ heeft een onzettende grote fanbase van Ambarnath tot aan Amsterdam.

Wat je totaal niet verwacht is de reacties van deze vreemde mensen. Mensen die eerder nogal vijandig stonden tegenover Aziaten of Indiërs worden ineens een stuk toegankelijker wanneer zij zich realiseren dat je uit het land van Shahrukh Khan komt. Dit merkte onlangs een groep Indiase toeristen in Napels, Italië.

Zij raakten verdwaald in een doolhof van verwarrende straten. Zonder een ziel in de buurt die fatsoenlijk Engels kon spreken, hadden ze het erg moeilijk om uit te leggen waar zij naartoe wilden. 
Op een hoek van de straat stond een jongen, Giovanni, rond te hangen met zijn vrienden. Aarzelend benaderden zij hem en vroegen om hulp. “India?” was Giovanni’s eerste reactie op een nogal omslachtige vraag. “Saahrukh?” was zijn volgende vraag. En vanuit het niets begon hij het nummer ‘Tujhe Dekha Toh Yeh Jaana Sanam’ van de film Dilwale Dulhania Le Jaayenge te zingen. Het nummer werd een vreemde combinatie van Italiaans, Engels en Hindi. “Ik houd van Saahrukh”, vertelde hij erachteraan.

De toeristen stonden met een mond vol tanden. Giovanni bleek een passie te hebben voor wereldmuziek. Hij had het nummer gehoord, de film bekeken en was fan geworden van Shahrukh Khan. Hij had nog nooit van Amitabh Bachchan of Akshay Kumar gehoord, noch had hij India ooit bezocht. Maar een tour naar Mannat (Het huis van Shahrukh Khan) staat zeker op zijn verlanglijstje. Giovanni besloot als handige gids de vakantiegangers een geïmproviseerde rondleiding door de stad aan te bieden.

En wat is eigenlijk de moraal van dit verhaal? De volgende keer als je als Indiër de weg kwijt bent in het buitenland, noem dan even de naam Shahrukh Khan.

Lees ook:Helpt Orakel ShahRukh Duitsland aan EK Titel?
Lees ook:Prins Filip lokt Bollywood en 3.000 Indiërs naar Mini-Europe
Lees ook:Exclusieve Foto’s My Name is Khan
Lees ook:Recensie: Kidnap (1 oktober 2008)
Lees ook:Colgate Palmolive kiest Shahrukh Khan als gezicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.