Bollywood-legende Dev Anand overleden

Dev Anand, de ‘Evergreen Romantic Superstar’ van de Indiase cinema, is afgelopen nacht in Londen overleden aan een hartstilstand. Hij was 88 jaar.

“Hij voelde zich de laatste paar dagen niet lekker en was in Londen voor een medische check-up”, aldus de familie. Zijn zoon Sunil was met hem mee.

Anand maakte zijn debuut als acteur in 1946 in de film Hum Ek Hain. De veelzijdige acteur speelde de hoofdrol in talloze hits als Paying Guest, Baazi, Jewel Thief, CID, Johny Mera Naam, Amir Garib, Warrant, Hare Rama Hare Krishna en Des Pardes. In 1949 richtte hij zijn eigen productiebedrijf op genaamd Navketan International Films en prduceerde tot 2011 meer dan 30 films.

Awards
Voor zijn buitengewone bijdrage aan de Indiase cinema werd Anand  in 2001 geëerd met de prestigieuze ‘Padma Bhushan’ en in 2002 ontving hij de ‘Dada Saheb Phalke Award’. In 1993 ontving Anand een Filmfare ‘Lifetime Achievement Award’ en in 1996 een Screen Videocon ‘Lifetime Achievement Award’.

Dev Anand heeft in zijn carrière twee Filmfare Awards – India’s equivalent van de Oscars – gekregen. De eerste kreeg hij voor zijn acteerprestatie in de film Kala Paani uit 1958 en de tweede voor zijn performance in Guide uit 1966. Guide is een van zijn grootste hits en won ook Filmfare Awards in vijf andere categorieën, waaronder ‘Beste Film’ en ‘Beste Regisseur’ en werd dat jaar gekozen als de Indiase inzending voor de Oscars in de categorie Beste Buitenlandse film.

Het succes van Guide maakte dat Anand besloot om er een Engelse versie van de maken. Deze co-produceerde hij met de Nobelprijswinnaar Pearl S Buck (o.a. bekend van ‘The Good Earth’).

De laatste periode was hij voornamelijk bezig met de productie van een Amerikaans project getiteld ‘Song Of Life’. Zijn laatste film, Chargesheet, verscheen in september.

Lees ook:Liar’s Dice is India’s inzending voor de Oscars
Lees ook:Shashi Kapoor is jarig!
Lees ook:Winnaars Filmfare Awards
Lees ook:Waheeda Rahman in tranen na onthulling standbeeld Dev Anand
Lees ook:Shah Rukh Khan na twee jaar weer op het podium

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.