Het fenomeen Shammi Kapoor is niet meer

Zijn unieke dansstijl, romantische capriolen in vele Bollywoodfilms en zijn interesse in computers en technologie creëerden het fenomeen genaamd Shammi Kapoor. 

Vanmorgen werd de 79-jarige legende in Mumbai gecremeerd op dezelfde plek waar zijn eerste vrouw, Geeta Bali, ook werd gecremeerd. Na de crematie twitterde een emotionele Amitabh Bachchan het volgende bericht.

“Weg! Omhuld door vlammen, in de as gelegd en op weg naar zijn woonplaats in de hemel .. Shammi Kapoor! Bhagwaan aapki atma ko shanti Dein!”, aldus Bachchan.

Korte biografie
Ondanks dat hij de zoon was van Prithviraj Kapoor en broer van “showman” Raj Kapoor, was het niet makkelijk voor Shammi om een naam voor zichzelf te maken. Toen hij de keus maakte om acteur te worden, waren hier veel verwachtingen aan verbonden. Shammi was zich ervan bewust dat hij vergeleken zou worden met zijn broer, die toen al een gevestigde superster en een geprezen filmmaker was. Hij wist dat als hij een naam voor zichzelf zou willen maken, hij totaal niet op zijn broer moest lijken.

Echter, bij zijn debuut in 1953, werd Shammi in zijn eerste film afgeschilderd als niets meer dan een schaduw van zijn broer Raj. In de films die volgden,’Rail Ka Dibba’, ‘Chor Bazaar’, ‘Shama Parvana’, ‘Hum Sab Chor Hain’, ‘Memsaheb’ en ‘Miss Coca Cola’,was Shammi te zien in een compleet andere get-up dan dat wij hem kennen. Vooral zijn kapsel, zijn snor  maarook  zijn on-screen capriolen leken zeer op die van Raj Kapoor.

Tumsa Nahin Dekha
Het was pas in 1957, met Nasir Hussain’s ‘Tumsa Nahin Dekha’, dat de acteur eindelijk succes proefde. Hij had een compleet nieuwe look, zonder de snor en hij had meer weg van Hollywood-grootheden als Elvis Presley en James Dean – en een ster was geboren.

Bunny Ruben kwam met de titel: rebelster voor Shammi Kapoor,  die voor een eigen plek in de industrie worstelde naast het regerende trio: Raj Kapoor, Dev Anand en Dilip Kumar.

Privéleven
Shammi Kapoor was getrouwd met actrice Geeta Bali. Samen kregen zij een zoon, Aditya, en een dochter, Kanchan.  In 1965 overleed Geeta aan de pokken,  en liet de acteur achter met twee kleine kinderen. In 1969 trouwde hij met Neela Devi Gohil, van de voormalige koninklijke familie van Bhavnagar in Gujarat.

Lees ook:Shammi Kapoor overleden
Lees ook:Bollywood reageert op dood van Shammi Kapoor
Lees ook:Shammi Kapoor nog een keer op het witte doek
Lees ook:Imtiaz Ali denkt terug aan Shammi Kapoor
Lees ook:“Ik zal de magie van Shammi Kapoor aan mijn zoons introduceren”

0 reacties op “Het fenomeen Shammi Kapoor is niet meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.